ITM avertizează cetățenii care doresc să muncească în Norvegia! Riscă să fie excrocați chiar de compatrioții “angajatori”!

Date:

Pentru a evita situațiile neplăcute și a nu deveni victimele înșelătoriilor și ale exploatării prin muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița face apel la cetățenii  care doresc să lucreze în Norvegia, să dea dovadă de prudență:

Lansăm acest avertisment în contextul în care Ambasada României la Oslo ne-a informat că astfel de situații nu sunt deloc izolate. Potrivit informațiilor puse la dispoziție, se pare că românii au fost fraudați chiar de compatrioții lor care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat angajaților cartea de identitate bancară  și au accesat pe numele acestora împrumuturi foarte mari, la diferite instituţii de credit din Norvegia. Din nefericire, mulți dintre păgubiți au rămas cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. Astfel, în timp ce plăţile au ajuns către angajatori, facturile și creanțele de colectare pentru sumele datorate ajung la muncitorul imigrant.

Atragem atenția că metodele folosite de fraudatori sunt divesre, pornind de la falsificarea foilor de salariu, până la falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. „Facilitatorii” solicita 20-30% din sumă, copie după pașaport, CNP norvegian și token bancar și, pe lângă suma stabilită de comun acord, aceștia „împrumută” alte sume considerabile, fără știinţa, dar cu documentele păgubitului”- se precizează în comunicatul ITM Dâmbovița.

În acest context, se  reamintește cetățenilor care doresc să meargă să se angajeze în străinătate la ce aspecte trebuie să fie atenți, în momentul în care apelează la servicii de plasare/mediere:

-nu acceptați cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul unor persoane sau anunțuri on-line! Asigurați-vă că cei la care apelați sunt agenți de plasare autorizați;

-solicitați un exemplar al contractului de muncă, semnat, înainte de a pleca din România;

-citiți cu atenție clauzele contractelor, NU semnați ce nu înțelegeți și mai ales, documente „în alb”;

-nu acceptați achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanții sau cheltuieli de transport neefectuat;

-nu cedați nimănui dreptul de a vă încasa bani pentru munca prestată;

-consultați lista agenților de plasare, pusă la dispoziție de Inspectoratele Teritoriale de Muncă;

-consultați Ghidul lucrătorului român în țările Uniunii Europene și informațiile existente pe site-ul ambasadei României din țara de destinație;

– nu uitați că puteți solicita un loc de muncă în străinătate și Agenției de șomaj, prin Rețeaua EURES www.anofm.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Panică și groază, o casă a fost cuprinsă de flăcări 

Pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unui...

Șoferii trebuie să fie foarte atenți când  temperatura trece de 35 de grade Celsius

Aceștia trebuie să își adapteze limita de viteză în...

Incendiu puternic între localitățile Perșinari și Raciu

Un incendiu de vegetație a izbucnit ieri,  între localitățile...

Jandarmeria Dâmbovița este mandră de rezultatele jandarmului Constantin Rizea 

Plutonierul-adjutant șef Constantin Rizea a primit din partea primarului...