ISJ Dâmboviţa: 121 de candidaţi înscrişi la proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ

Proba scrisă din cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2020, se va desfăşura miercuri, 22 iulie, începând cu ora 10:00, într-un centru de examen – Colegiul Naţional „Constantin Carabella” din Târgovişte. Dintre cei 123 de candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi la proba scrisă121 decandidaţi la 23 de discipline de examen, care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine” şi media aritmetică a notelor obţinute la inspecţia la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective).
Având în vedere contextul pandemic care a impus o serie de restricţii, inclusiv suspendarea cursurilor în şcoli, începând cu data de 11 martie 2020, candidaţii au fost admişi la proba scrisă cu condiţia susţinerii unei singure inspecţii la clasă (spre deosebire de anii anteriori, când se susţineau două inspecţii). De asemenea, candidaţii au avut posibilitatea să solicite echivalarea rezultatului obţinut la ultima inspecţie la clasă, susţinută în calitate de cadru didactic calificat. De asemenea, portofoliul profesional a putut fi transmis şi online la inspectoratul şcolar, spre evaluare.

La fel ca în anii anteriori, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidaţi înscrişi sunt: învăţământ preşcolar în limba română (34 de candidaţi), învăţământ primar în limba română (21), şi educaţie fizică şi sport (13).
Primele rezultate vor fi afişate în data de 29 iulie în centrele de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie, după afişarea rezultatelor, şi pe 30 iulie, până la ora 12:00. Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site-ul anterior menţionat, în data de 4 august 2020.
Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 (opt) pentru promovarea examenului.
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CCIA Dâmboviţa propune un Chestionar al Mediului de Afaceri, privind calitatea serviciilor oferite

Susţinătoare a comunităţii de afaceri, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Dâmboviţa, creatori de business şi club de afaceri, este alături de antreprenori, punându-le la dispoziţie instrumente utile pentru a-şi eficientiza activitatea.„Ne dorim să vă oferim permanent produse şi servicii de cea mai bună calitate, care să vă ajute în […]