Din acest motiv, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) monitorizează cu regularitate acest tip de demersuri și sesizează permanent autoritățile statului cu privire la astfel de fraude.
În urma sesizărilor transmise de ASF, procurorii DIICOT împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și cu autoritățile judiciare din Republica Moldova au început cercetarea penală într-un caz în care membrii unei rețele infracționale au creat și au distribuit în mediul virtual reclame prin care era promovată posibilitatea unor câștiguri sigure, rapide și substanțiale ca urmare a unor investiții reduse (250 dolari, 250 euro) în acțiuni/monede virtuale prin intermediul unor platforme de tranzacționare on-line. Cei care accesau aceste reclame erau păcăliți să plaseze diverse sume de bani în platforme false de investiții online, care erau controlate de membrii grupării infracționale. Prejudiciul în acest caz se ridică la circa 15 milioane de lei.
ASF recomandă tuturor celor care intenționează să realizeze investiții pe piața financiară să apeleze doar la firme autorizate, care pot fi regăsite în registrul ASF – https://s9.ro/23w8 și să se informeze temeinic înainte de a-și plasa banii într-un instrument sau altul.
Tot mai multe persoane sunt înșelate de anunțuri postate pe rețelele sociale (preponderent Facebook) prin care se promovează oferte de investiții cu promisiuni false de câștiguri. Dacă vedeți o reclamă sau o postare în social media care vă îndeamnă să investiți în acțiuni și care vă oferă un profit garantat, pe o perioadă scurtă de timp, și care vă poate redirecționa pentru mai multe informații spre site-uri a căror proveniență nu poate fi verificată, nu vă lăsați păcăliți! Pe site-ul Autorității, găsiți aici: https://s9.ro/23w9 mai multe recomandări cu privire la modul în care vă puteți proteja de tentativele de fraudă din mediul online referitoare la așa-zisele investiții financiare.
Conform unor modificări legislative, adoptate recent de Guvernul României, la inițiativa ASF, site-urile care promovează investiții frauduloase vor putea fi blocate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, astfel încât consumatorii de servicii financiare să fie protejați de asemenea activități infracționale.