Intoxicațiile alimentare reprezintă un fenomen des întâlnit și poate afecta orice persoană care consumă alimente contaminate.
Acestea sunt cauzate de ingestia de bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe toxice prezente în alimente. Simptomele includ greață, vărsături, diaree, dureri abdominale și febră. În cazuri severe, intoxicațiile alimentare pot avea consecințe grave pentru sănătate.
Toxiinfecția alimentară, sau intoxicația alimentară, este o consecință a unor boli cauzate de consumul de alimente contaminate. Acestea sunt produse de microorganisme infecțioase (virusuri, bacterii, paraziți) sau de toxinele acestora. Aceste toxine pot contamina hrana în orice moment al procesului de procesare sau de producție. Contaminarea poate avea loc și în timpul manipularii sau pregătirii ei la domiciliu.
Toxiinfecțiile alimentare au ca principale simptome: greața, vărsăturile, crampele abdominale, diareea, febra și frisoanele. De cele mai multe ori, simptomele sunt ușoare iar pacientul poate fi tratat la domiciliu, însă în cazuri severe poate fi necesară chiar internarea în spital. Totuși, nu trebuie făcută confuzia între intoxicația/ toxiinfecția alimentară și indigestia.
In calitate de consumator, alege cu grijă alimentele pe care le consumi!