Inspectorii ITM au sancționat munca la negru, lipsa echipamentelor și măsurilor de protecție colectivă pentru situații punctuale

Date:

Un scurt bilanț al acțiunilor de control derulate de inspectorii ITM Dâmbovița, pe parcursul săptămânii trecute, pe șantierele de construcții, include amenzi de 676 mii lei, sistări de activitate, depistarea a 29 de angajați  lucrând la negru.

Acțiunea desfășurată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a fost parte a Campaniei naționale pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de catre angajatorii care desfasoară activitaţi din domeniile: „construcţii clădiri” – cod CAEN 41, „lucrări de geniu civil” – cod CAEN 42, „lucrări speciale de construcţii”- cod CAEN 43.

« Obiectivele acțiunilor de control au fost identificarea și verificarea agenților economici care activează în aceste domenii, eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii, precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.

În cadrul acestei acţiuni, inspectorii de muncă dâmbovițeni au efectuat 49 de controale.

Cele mai mari amenzi, în valoare de 580 mii lei, au fost aplicate angajatorilor pentru cei 29 de muncitori depistați lucrând fără forme legale. În plus inspectorii Compartimentului Relații de Muncă au mai aplicat 3 amenzi, în valoare de 4500 de lei, pentru lipsa evidenței timpului de lucru și una în valoare de 5000 lei, pentru lipsa copiilor contractelor individuale de muncă, la locul de muncă.

În domeniul Sănătății și Securității în Muncă, au fost depistate 38 de deficiențe, pentru care s-au dispus 38 de măsuri de intrare în legalitate și s-au aplicat 38 de sancțiuni, dintre care 20 de amenzi în valoare de 96 de mii de lei și 18 avertismente. La acestea se adaugă sistarea unui echipament de lucru și a două locuri de muncă, întrucât acestea nu îndeplineau condițiile de siguranță pentru lucrători »- precizează Marius Lixandru, inspectorul șef al ITM Dâmbovița.

Principalele deficiențe constatate de inspectorii SSM au fost lipsa sprijinirilor de maluri, lipsa echipamentelor de muncă, lipsa măsurilor de protecție colectivă împotriva riscului de cădere de la înălțime (schele neconforme), dar și lipsa instruirii corespunzătoare a lucrătorilor.

Domeniul constructiilor constituie unul din sectoarele cu pondere importantă în economia nationala, dar și unul care ține un nedorit cap de afiș în ceea ce privește accidentele de muncă. Tocmai de aceea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița face un appel, atât la angajați, cât mai ales la angajatori, să conștientizeze riscurile la care se expun și să ia toate măsurile pentru intrarea în legalitate și asigurarea condițiilor optime de lucru pentru muncitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Accident rutier în zona  Moara Nouă, o victimă transportată la spital

Echipajele de urgență din cadrul Detașamentului de Pompieri Titu...

Mai mulți șoferi surprinși la volan fără permis sau cu permisul suspendat în Dâmbovița

Polițiștii din Dâmbovița au depistat trei persoane care conduceau...