Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa și-a prezentat raportul de acțiuni desfășurate în anul 2023

Date:

În anul 2023, polițiștii din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au desfăşurat activităţi conform priorităților stabilite la nivelul Poliției Române, axându-se pe prevenirea şi combaterea criminalităţii, eficientizarea acțiunilor privind creșterea gradului de siguranță publică, precum și pe prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, totodată, garantând transparenţă în relația cu cetățenii.

Printre priorităţile existente la nivelul instituţiei, amintim şi asigurarea climatului mediului de afaceri în domeniul de referinţă (evaziune fiscală, achiziţii publice, contrafacerea de mărfuri, contrabanda, corupţia şi protecţia intereselor financiare ale U.E.), dar şi asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a structurilor Inspectoratului.

Este de menţionat faptul că, pe parcursul anului trecut, prin intermediul activităţilor desfăşurate, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița a reprezentat un factor de securitate și stabilitate, contribuind semnificativ la scăderea și menținerea sub control a fenomenului infracțional, dezideratul fiind acela de a crea şi asigura un cadru optim de siguranță pentru viața comunității.

Prevenirea criminalităţii

În perioada analizată, prioritățile în domeniul prevenirii criminalității au vizat prevenirea victimizării minorilor, respectiv prevenirea disparițiilor/plecărilor voluntare, a abuzurilor sexuale, traficului și consumului de droguri, traficului de persoane, fiind organizate 566 de întâlniri cu grupuri ţintă cu peste 20.000 de beneficiari, prevenirea violenței domestice, fiind organizate 36 de întâlniri cu grupuri ţintă cu peste 1.400 de beneficiari, precum și prevenirea criminalității informatice, fiind organizate 193 de întâlniri cu grupuri ţintă cu peste 7.000 de beneficiari.

Pentru realizarea priorităţilor din acest domeniu, la nivel local, polițiștii au elaborat şi implementat Proiectul  de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor „Atenţie! E viaţa ta!”, implementat în parteneriat cu Organizaţia Non-guvernamentală „Salvaţi Copiii” România, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universității Valahia și Inspectoratul Şcolar Judeţean  Dâmboviţa, Proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor „Dincolo de Aparenţe”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universității Valahia, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni, Penitenciarul Găeşti şi Penitenciarul Ploieşti – Târgşorul Nou, Proiectul de prevenire a victimizării minorilor „Învăț să mă protejez!”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean Dâmboviţa şi Direcția de Asistență Socială Târgoviște, Proiectul de prevenire a victimizării minorilor „Învățăm și ne bucurăm de ziua poliției române”, implementat în perioada ianuarie-martie 2023, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa.

În acest sens, amintim și Proiectul de prevenire a victimizării minorilor „Sigur pentru copilul singur”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Proiectele pentru dezvoltarea și îmbunătățirea activităților parentale în vederea asigurării stării de bine a copiilor ,,Școala părinților – Construim împreună!” și „Scoala Părinților – front comun pentru copiii noștri”, Proiectul educațional „Împreună pentru mai multă siguranță”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și Grădinița cu program prelungit nr.1 Târgoviște, Proiectul educațional „Și eu am drepturi, dar și obligații”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Grădinița cu program prelungit nr. 14 Târgoviște și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dâmbovița, Proiect pentru dezvoltarea capacității părinților în educarea și creșterea siguranței propriilor copii și pentru îmbunătățirea activităților parentale în vederea asigurării stării de bine a copiilor „Nu-i ușor să fii părinte! Copilul tău este în siguranță?”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Grădinița cu program prelungit nr. 1 Târgoviște și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dâmbovița.

Criminalitatea stradală

În anul 2023, infracțiunile stradale sesizate au înregistrat o scădere cu 11,47% față de anul 2022, fiind sesizate 1.083 de astfel de fapte.

Infracționalitatea stradală sesizată a scăzut ușor în mediul urban de la 606 infracțiuni în anul 2022, la 585, în anul 2023.

În mediul rural, infracționalitatea stradală a înregistrat o scădere, de la 621, în anul 2022, la 498, în anul 2023 (-3,46%).

Din numărul total, cele mai multe infracțiuni au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe, respectiv 510 fapte, fiind înregistrată o scădere de 8,4% față de anul 2022, majoritatea faptelor având la bază conflicte spontane.

 Siguranța în școli 

În perioada supusă analizei, a fost desfășurată o gamă largă de activități, în cadrul „Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar”, urmărindu-se crearea unui mediu școlar sigur și îmbunătățirea calității relaționării și comunicării între toate persoanele angrenate în actul educațional.

Polițiștii Biroului Siguranță Şcolară au desfășurat peste 700 de activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, pe linie de prevenire a bullying-ului, a consumului de droguri, a infracțiunilor cu violență, a infracțiunilor contra patrimoniulu, a portului fără drept de obiecte periculoase, a traficului de persoane, pentru informarea privind răspunderea penală a minorilor, pe linie de siguranța rutieră, pentru prevenirea delincvenței juvenile,  toate acestea având ca beneficiari peste 17.000 de elevi.

În cursul anului 2023, la nivelul structurii de siguranță școlară, au fost înregistrate 91 de infracţiuni (61 în mediul urban și 30 în mediul rural), dintre care 51 de fapte au fost de lovire sau alte violențe, 3 de purtare abuzivă, 11 de vătămare corporală din culpă, 11 de furt, 5 de ameninţare şi 5 de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

 Siguranţa rutieră 

Permanent s-au analizat mecanismele producerii evenimentelor rutiere şi s-a impus adaptarea permanentă a modului de acțiune la evoluția cauzelor și circumstanțelor în care acestea au avut loc.

Astfel, pe parcursul anului trecut, în cadrul celor 1.184 de acțiuni ce au fost organizate având ca obiectiv prevenirea și combaterea încălcării normelor privind circulația pe drumurile publice, polițiștii rutieri au aplicat 52.540 de sancțiuni contravenționale, dintre care amintim că 18.660 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 8.705 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 5.177 pentru abaterile comise de conducătorii de motociclete/mopede/trotinete şi biciclişti, 2.580 pentru abaterile comise de pietoni, 916  pentru folosirea neregulamentară a telefonului mobil în timpul conducerii auto.

Totodată, polițiștii din Dâmbovița au dispus măsuri de sancționare complementară ca urmare a sancțiunilor contravenționale aplicate, fiind reținute 4.476 de permise de conducere și retrase 1.963 de certificate de înmatriculare.

În cazul permiselor de conducere, cele mai multe, respectiv 1.706, au fost reținute pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei maxime admise pe anumite sectoare de drum, în timp ce pentru nerespectarea legislației privind depășirea au fost retrase 580 de permise. Alte 768 au fost pentru neacordare prioritate vehicule sau pietoni, 380 pentru consum de băuturi alcoolice, iar 102 pentru depășirea cu peste 70 k/h a limitei maxime de viteză.

Dinamica accidentelor rutiere

În perioada analizată, numărul accidentelor grave înregistrează o creștere cu 1,01% față de anul precedent, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 15,49%, comparativ cu anul precedent, numărul persoanelor rănite grav înregistrează o creștere cu 2,81% față de anul precedent, iar numărul răniților ușor a scăzut cu 11,11% față de aceeași perioadă a anului trecut.

 În cazul accidentelor rutiere ușoare se înregistrează o creștere cu 1,03% față de anul 2022, iar numărul persoanelor rănite ușor înregistrează o creștere de 4,92% față perioada similară a anului trecut.

După cum sunt evidențiate statistic, cauzele accidentelor produse în județul Dâmbovița nu pot fi imputate doar unei categorii de participanți la trafic, cele mai multe dintre evenimentele rutiere având la bază abaterile comise de către bicicliști (98 de accidente ușoare, 9 accidente grave), neacordarea de prioritate vehiculelor (81 de accidente ușoare, 11 grave), abaterile pietonilor (67 de accidente ușoare, 23 de accidente grave), viteza (67 de accidente ușoare şi 21 grave) şi neacordare prioritate de trecere pietoni (48 de accidente grave şi 12 accidente rutiere uşoare).

Rezultatele acţiunilor de combatere a infracţionalităţii rutiere 

Sub aspectul infracţiunilor descoperite, au fost efectuate activităţi de cercetare cu privire la 698 de infracțiuni la regimul circulației rutiere (față de 511 în anul 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 36,5%).

Dintre acestea, cele mai multe fapte sunt infracțiuni de conducere fără permis sau cu permis necorespunzător categoriei (283 de fapte, +21%), conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului (243 de fapte +66%), conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive (109 fapte, +96%) şi conducerea unui autovehicul neînmatriculat/neînregistrat sau cu număr fals ( 33 de fapte, +57%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A pierdut controlul mașinii și a ajuns în șant

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...

 Incendiu produs la o casă în satul Urziceanca, comuna Ciocănești 

Detașamentul de Pompieri Titu a intervenit cu o autospecială...

Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiștii dâmbovițeni 

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Târgoviște au oprit în...

Falșii consultanți de investiții!

Ai decis să intri în lumea investițiilor și vrei...