InfoCons atrage atenția asupra bolilor ce pot fi transmise prin alimente

Date:

Bolile transmise prin alimente sunt cauzate de ingestia de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, toxine, sau alte substanțe nocive. Aceste boli, cunoscute și sub denumirea de intoxicații alimentare, pot varia de la afecțiuni ușoare, auto-limitante, la boli grave, care necesită intervenție medicală. Iată o privire generală asupra principalelor boli care pot fi transmise prin alimente, precum și agenții patogeni responsabili.

1. Salmoneloza

Salmoneloza este cauzată de bacteria Salmonella, care poate fi prezentă în carne crudă, ouă, lactate nepasteurizate și uneori fructe și legume. Simptomele includ febră, diaree, crampe abdominale și greață, apărând de obicei la 12-72 de ore după ingestie. Deși majoritatea cazurilor se rezolvă fără tratament specific, unele persoane, mai ales cele cu un sistem imunitar slăbit, pot dezvolta complicații severe.

2. Escherichia coli (E. coli)

Anumite tulpini de E. coli, în special E. coli O157:H7, pot provoca infecții severe. Această bacterie se găsește în mod obișnuit în carne insuficient gătită, lapte nepasteurizat și legume crude. Simptomele includ diaree severă (adesea sângeroasă), dureri abdominale și vărsături. În cazuri rare, infecția poate duce la sindrom hemolitic-uremic, o complicație care poate cauza insuficiență renală.

3. Listerioza

Listerioza este cauzată de bacteria Listeria monocytogenes, prezentă în lactate nepasteurizate, carne procesată, și produse de mare. Aceasta poate fi deosebit de periculoasă pentru femeile gravide, nou-născuți, persoane în vârstă și cei cu sisteme imunitare compromise. Simptomele includ febră, dureri musculare și, uneori, greață sau diaree. În cazuri severe, poate provoca meningită sau septicemie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Pahare de Bohemia Cristal: Eleganță și Rafinament în Fiecare Picătură

Bohemia Cristal este un nume sinonim cu luxul și...

Soluții Localizare GPS Pentru Utilaje de Construcții

Sectorul construcțiilor se numără printre cele mai dinamice și...