La începutul anului, primarul Municipiului Târgoviște, Cristian Stan, anunța semnarea contractului având ca obiect restaurarea monumentului istoric “Poarta Dealu-Vânătorilor”. Ca o primă finalitate a demersurilor administrației locale, obiectivul monument istoric “Poarta Dealu-Vânătorilor”, din Municipiul Târgoviște, Aleea Coconilor, fusese inclus în Programul Național de Restaurare, Etapa II, achiziția de lucrări fiind însă întârziată de necesitatea actualizării indicatorilor tehnico-economici. Potrivit contractului, valoarea totală a investiției este 4.494.717,58 lei (cu TVA), Institutul Național al Patrimoniului realizând achiziția lucrărilor efective de restaurare a monumentului iar Primăria Târgoviște având în sarcină intervențiile conexe, de relocare a utilităților și de reconfigurare a străzii Coconilor.
Referitor la acest proiect, primarul Cristian Stan a revenit cu noi informații și precizarea că luna viitoare vor începe lucrările de restaurare, conservare și punere în valoare a monumentului „Poarta Dealu-Vânătorilor”. Un proiect destul de complex, care vine în completarea lucrărilor de restaurare de dată recentă, care au vizat Turnul Chindiei și Biserica Domnească.
Într-o conferință de presă susținută în vecinătatea obiectivului, edilul a declarat că vor fi lucrări majore, care au în vedere „refacerea monumentului cu cărămidă de epocă, în baza unui studiu istoric, dar și coborârea nivelului străzii cu aproximativ un metru, Pentru că, de-a lungul timpului, s-au tot adăugat straturi peste drumul inițial, inclusiv de asfalt. Intervențiile făcute până acum asupra monumentului au fost sporadice și parțiale, dar nu a beneficiat niciodată de o restaurare în adevăratul sens al cuvântului. Intervențiile de acum vor schimba însă într-o măsură importantă toată această zonă.”
Preocupări sunt și legat de identificarea celei mai eficiente soluții pentru a se permite traficul auto și pe perioada lucrărilor:
„Avem o zonă de peste 100 de metri care va include și monumentul, care va fi restaurată și pusă în valoare cu pavaj de epocă și iluminat ornamental. Se va permite în continuare accesul auto dar vom vedea în ce condiții lucrările vor permite circulația alternativă pe sub poartă. Vor putea să treacă și autovehicule mai înalte dar ideea nu este de a transforma zona într-una foarte circulată, dimpotrivă. Va fi și o machetă, care va fi realizată și va fi expusă în zona porții, deci avem practic un monument care va fi redat orașului.”