INCENDIU de amploare într-o pădure de pin din Pietroşita

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri, într-o pădure de pin dintre comunele Buciumeni şi Pietroşiţa, aproape 50 de pompieri şi voluntari intervenind pentru stingerea flăcărilor. Accesul a fost unul greoi în zonă, fiind trimişi pentru stingerea flăcărilor 17 pompieri care s-au deplasat pe jos până în vârful dealului, alături de 20 de lucrători de la ocolul silvic şi 12 voluntari. Pompierii de la Detaşamentul Pucioasa au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o pădure de pini din localitatea Pietroşiţa, aparţinând Ocolului Silvic Pucioasa.
Zona greu accesibilă, suprafaţa destul de mare şi existenţa mai multor focare, au făcut ca intervenţia să fie una destul de dificilă.
În ciuda acestor greutăţi, forţele de intervenţie au reuşit spre seară să localizeze incendiul şi să-l stingă.
La operaţiunea de stingere au participat următoarele forţe:
– 25 pompieri de la Detaşamentul Pucioasa;
– 25 lucrători silvici de la Ocolul Silvic Pucioasa (cu 3 utilaje);
– 10 voluntari din cadrul SVSU Pietroşiţa (cu 1 buldoexcavator şi un autoturism de teren).
Pentru stingerea incendiului, care s-a manifestat pe o suprafaţă de cca.5 ha, au fost făcute şanţuri de protecţie (pentru a limita propagarea flăcărilor).
Au ars: lăstăriş, vegetaţie uscată înaltă şi doborâtură de pin. Focul se pare că a fost pus. Poliţiştii fac cercetări pentru a depista vinovaţii.
10 ha de vegetaţie în flăcări şi în zona Dealul cu Tei de la Aninoasa
17 pompieri de la Detaşamentului Târgovişte au intervenit şi în zona Dealul cu Tei de la Aninoasa. A fost afectată de incendiu o suprafaţa de cca.10 ha. Nu au fost victime şi nu a ameninţat pădurea sau locuinţe.
STOP incendiilor de vegetaţie!
Sosirea primăverii şi încălzirea vremii a făcut ca unii cetăţeni să înceapă activitatea de igienizare a terenurilor şi grădinilor, prin arderea resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate, fără respectarea prevederilor legale care reglementează modul cum se efecuează aceste arderi. Aceste incendii de vegetaţie pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier/feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.
De la începutul lunii şi până în prezent, echipajele de pompieri dâmboviţeni au fost solicitate şi au intervenit la peste 200 de incendii de vegetaţie. Într-o situaţie, flăcările provenite de la un foc deschis făcut pentru arderea unor resturi vegetale şi a vegetaţiei uscate s-au extins cu repeziciune (din cauza vântului puternic) la două gospodării din satul Mavrodin (oraş Răcari), unde au distrus acoperişul unei locuinţe, 3 anexe şi bunurile depozitate în acestea.
Trebuie înţeles faptul că aceste incendii de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranţa cetăţenilor şi a gospodăriilor acestora, afectând de multe ori şi traficul rutier, prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile rutiere, situaţii care pot genera adevărate tragedii, iar pentru stingerea acestora se consumă o cantitate mare de carburanţi, necesitând implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale.
Arderea vegetaţiei uscate provoacă şi efecte negative solului. În primul rând, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Un alt efect negativ cauzat de aceste arderi îl reprezintă evaporarea apei din stratul superior al solului, prin crăpăturile rezultate pierzându-se şi apa din adâncime. Din păcate, aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor.
Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:
– arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
– arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr.163/2007-art.97.
Incendiile de vegetaţie uscată care se produc în apropierea căilor de circulaţie principală, pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
În ceea ce priveşte modul de comportare pe pe care trebuie să îl adopte participanţii la trafic, facem următoarele recomandări: dacă ne aflăm în mers – evitarea pătrunderii în zona de fum, iar dacă am fost surprinşi de acesta nu trebuie să oprim pe loc;
– anunţarea incendiului prin numărul de urgenţă 112 şi transmiterea tuturor informaţiilor utile pentru pompieri (locul producerii, direcţia de propagare a focului, dacă sunt sau nu peroane surprinse); Pe timpul apelului operatorii transmit indicaţii, în funcţie de natura evenimentului.
– închiderea geamurilor şi comutarea instalaţiei de climatizare pe modul recircu-lare, pe timpul traversării zonei;
– dacă traficul este deja restricţionat, trebuie menţinută liberă banda de urgenţă pentru accesul autospecialelor de pompieri.
dacă suntem în staţionare
– părăsirea zonei de manifestare a fumului şi semnalizarea celorlalţi participanţila trafic asupra evenimentului;
– îndepărtarea de autovehicul şi respectarea indicaţiilor primitedin partea autorităţilor;
– pe timpul traversării zonei de pericol trebuie protejate căile respiratorii cu ajutorul unui material textil umezit.
Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuinţele oamenilor, proprietăţi sau la fondul forestier.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 -50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
Cetăţeni, nu uitaţi! Printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Prevenirea fraudelor comise în mediul online, în atenţia poliţiştilor

Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în colaborare cu Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa au organizat o întâlnire la Clubul Pensionarilor, din Târgovişte. Astfel, cei prezenţi au fost informaţi cu privire la fraudele comise în mediul online şi au primit sfaturi utile pentru a […]