În urma aplicării noii Legi a salarizării, salariile personalului medical vor înregistra creşteri semnificative

0 0

Creşterile salariale prevăzute de Legea cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului medical din fonduri publice, se aplică în 2 etape:
– Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% faţă de nivelul acordat în luna decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate în plată la 31 decembrie
2017.
– Începând cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor şi asistenţilor medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022.
În acest context, începând cu data de 1 martie 2018, salariile brute de bază a medicilor şi asistenţilor medicali vor creşte faţă de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70% şi 172%.
Alte exemple de creşteri ale salariilor brute de bază:
– medic rezident anul III unităţi sanitare clinice: 103% (8.343 lei)
– medic primar, anatomie patologică şi medicină legală: 71% (20.234 lei)
– medic rezident anul I, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 106% (7.098 lei)
– asistent medical, studii superioare, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 67% (5.545 lei)
– medic primar, unităţi sanitare neclinice: 172% (15.254 lei)
– asistent medical PL, unităţi sanitare neclinice: 70% (4.794 lei)
De asemenea, medicii rezidenţi, în funcţie de specialitate şi gradul de pregătire, vor beneficia de creşteri ale salariului de bază (nete) între 151% şi
287%.
Eşalonat, până în anul 2022, vor beneficia de creşteri salariale şi alte categorii de personal sanitar, ca de exemplu: SALARIU BRUT:
– infirmieră din unităţi sanitare neclinice: 145% (4.420 lei)
– ambulanţieri: 99% (5.143 lei)
– logoped, sociolog, profesor CFM, kine-toterapeut, asistent social, din unităţi clinice: 82% (5.303 lei)
Conform Legii salarizării, se acordă o creştere de 25% a salariului brut, ca acesta să nu depăşească nivelul stabilit de lege pentru anul 2022.
Abordarea unitară a legii salarizări pe fiecare domeniu de activitate a determinat unele ajustări ale salariilor. Astfel, salariile au fost ajustate, în plus sau în minus, astfel încât să se încadreze în grila de salarizare prevăzută de Legea în vigoare.
De exemplu, în anul 2016, salariile farmaciştilor au fost aduse la nivelul salariilor medicilor, iar pentru a ajunge la nivelul de salarizare prevăzut de Lege, sau aplicat măriri ale salariului brut în procent mai mic de 25 %.
De asemenea, Legea salarizării impune alinierea din punct de vedere al salarizării pentru funcţii similare ocupate în instituţiile statului, cum este cazul funcţiilor de conducere din cadrul MS şi serviciile publice deconcentrate ale
MS(DSP).
@n situaţiile în care salariile au înregistrat creşteri importante până la momentul iulie 2017, datorită unor acte normative care au acordat creşteri salariale pentru anumite segmente, s-au creat departajări artificiale între aceleaşi funcţii ocupate în acelaşi tip de unităţi. Este cazul Direcţiilor de Sănătate Publică, unde veniturile erau mult mai mari decât ale celor care ocupa funcţii similare în serviciile publice deconcentrate ale celorlalte ministere.
Biologii, biochimiştii şi fizicienii din cadrul DSP au beneficiat de o creştere a salarilor în ianuarie 2017, când au fost echivalaţi la nivelul a 75% din salarile personalului de la CNAS
Exemple creşteri salariale în luna ianuarie 2017:
– Asistent principal studii superioare –
86%
– Biolog, chimist, biochimist, fizican principal – 74%
– Biolog, chimist, biochimist, fizican specialist – 90%
De asemenea, de creştere salari-ală cu 84% au beneficiat, în ianuarie 2017, şi psihologii principali din cadrul
DSP.
Funcţiile publice de conducere din cadrul DSP-urilor (director executiv, director executiv adjunct) vor fi aliniate cu funcţiile similare de la nivelul celorlalte ministere.
în contextul alinierii veniturilor salariale la nivelul anului 2022, s-au operat ajustări ale veniturilor şi în cadrul aparatului central pentru persoanele care ocupă funcţii de conducere din categoria înalţilor funcţionari publici, funcţii publice de conducere de director general, director şi adjuncţii acestora şi şef birou.
Facem precizarea că regulamentul de sporuri pentru personalul din sistemul sanitar este în dezbatere şi vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale reprezentative la sediul Ministerului Sănătăţii. Acest regulament va fi produsul unor consultări reale, înainte să fie înaintat Guvernului în vedera aprobării. Beneneficiarii acestui regulament va fi personalul medical.
Pentru personalul TESA şi muncitori există reglementare distinctă, aprobată prin Hotărâre de Guvern, care nu se aplică în anul 2018, când categoriile beneficiare vor încasa cuantumul sporului avut în decembrie majorat cu 25%.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

3384 candidaţi din Dâmboviţa s-au înscris la prima probă a examenului de Bacalaureat 2018

Prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2018 a început ieri dimineaţă, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba Română (proba A). În Dâmboviţa au fost organizate 29 de centre de examen şi sunt înscrişi 3384 de candidaţi, dintre care 2912 din seria curentă, restul […]