În luna precedentă. CONSTRUCŢIILE, TRANSPORTUL DE MARFĂ, ACTIVITATEA DIN SILOZURI – IATĂ DOMENIILE VERIFICATE DE ITM

lixandruI.T.M. Dâmboviţa a efectuat, în cursul lunii trecute, 66 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 116 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
În domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate 28 de sancţiuni, din care 7 amenzi, în valoare de 92.500 de lei. Din acestea, peste 95% au reprezentat amenzile pentru practicarea muncii nedeclarate.
Au fost identificate 18 persoane prestând activitate pentru 6 angajatori fără întocmirea formelor legale de angajare. S-au aplicat amenzi în valoare de 90.000 de lei, iar un angajator a fost trimis către organele de cercetare penală, întrucât folosea mai mult de 5 persoane fără întocmirea contractelor individuale de muncă.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru neconformităţile constatate, au fost aplicate 174 de sancţiuni, din care 13 amenzi, în valoare de 50.000 de lei.
Luna precedentă, au fost organizate campanii de control ce au vizat 3 domenii de activitate: construcţii, transport marfă şi activitatea din silozuri de cereale. Acestea au avut ca scop identificarea muncii la negru, verificarea respectării timpilor de lucru şi de odihnă a conducătorilor auto, precum şi verificarea respectării normelor de securitate şi sănătate în muncă.
„În domeniul construcţiilor – din 18 angajatori controlaţi, 2 au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 70.000 de lei pentru primirea la muncă a 7 persoane fără întocmirea contractelor de muncă. În ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă s-au aplicat 2 amenzi, în valoare de 50.000 de lei, pentru lipsa echipamentelor individuale de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci). În domeniul transporturilor de mărfuri au fost controlaţi 5 angajatori. Nu au fost identificate persoane muncind la negru, iar din documentele prezentate a reieşit respectarea timpilor de lucru şi de odihnă din partea conducătorilor auto. S-au constatat, totuşi, deficienţe de natură organizatorică, de exemplu neînmânarea către salariat a unui exemplar din contractul individual de muncă sau înregistrarea cu întârziere a Registrului de evidenţă a salariaţilor. Verificarea modului de îmbunătăţire a securităţii şi protecţiei sănătăţii lucrătorilor din silozurile de cereale, fabricile de nutreţuri combinate şi de creştere a animalelor s-a concretizat în controlarea a 11 unităţi, 4 dintre acestea fiind sancţionate cu amenzi în valoare de 16.500 de lei. Printre deficienţele constatate s-au aflat: lipsa marcajului corespunzător căilor utilizate pentru circulaţia pietonală şi pentru transportul intern, lipsa evaluării riscurilor profesionale luându-se în considerare probabilitatea producerii atmosferelor explozive. Pentru toate deficienţele constatate sau dispus măsuri de intrare în legalitate”, a declarat Marius Lixandru, inspector şef al ITM Dâmboviţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

REVITALIZAREA LICEELOR PEDAGOGICE, COLACUL DE SALVARE PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNTUL ROMÂNESC

Târgoviştea a fost prezentă la Consfătuirea naţională a directorilor liceelor pedagogice. Prof. Gabriela Istrate, directorul Colegiului Naţional „Constantin Cantacuzino” Târgovişte, a reprezentat Târgoviştea la evenimentul menţionat, desfăşurat la Constanţa. Revitalizarea liceelor pedagogice care se ocupă de formarea iniţială a învăţătorilor şi educatorilor a fost soluţia găsită pentru situaţia actuală din […]