În judeţul Dâmboviţa va fi creată o „Locuinţă protejată” în cadrul proiectului „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”

Finanţarea proiectului „Împreună pentru o viaţă în siguranţă” este o premisă solidă că mii de oameni – femei, bărbaţi şi copii – vor fi protejaţi de violenţa în familie şi îşi vor recăpăta încrederea şi demnitatea, totodată este un semnal puternic că violenţa în familie nu este tolerată, iar atunci când apare, este important ca victimele să ştie că nu sunt singure şi pot fi sprijinite să revină la o viaţă normală.
Datele indică o creştere îngrijorătoare a cazurilor de violenţă domestică: 1374 de persoane şi-au pierdut viaţa în perioada 2009-2016, ca urmare a agresiunilor suferite. Formele de agresiune sunt însă de mai multe tipuri, nu doar fizică, iar victimele violenţei domestice sunt tot mai multe de la an la an.
Aşadar, a fost lansat proiectul „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, proiect estimat la 11 milioane de euro şi va fi finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Capital Uman.
Proiectul „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice este iniţiat deAgenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, iar DGASPC Dâmboviţa este partener. Proiectul va beneficia de finanţare prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), axa prioritară 4, obiectivul specific 4.4, care vizează crearea şi dezvoltarea reţelei naţionale inovative integrate de locuinţe protejate destinate victimelor violenţei domestice (cod serviciu social 8790CR-VD-III). În cadrul proiectului, în judeţul Dâmboviţa va fi creată o „Locuinţă protejată”, precum şi servicii integrate complementare de grupuri de suport şi cabinet de consiliere vocaţională pentru victimele violenţei domestice. Scopul serviciului social „Locuinţă protejată” este asigurarea nevoilor sociale, creşterea calităţii vieţii şi promovarea incluziunii sociale, prin asigurarea asistenţei de specialitate pentru victimele violenţei în familie: găzduire cu capacitate redusă de până la 6 locuri, pe o perioadă de 12 luni, în funcţie de complexitatea cazului.
Valoarea cheltuielilor eligibile angajate pe perioada proiectului de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa este de 1.137.171,60 lei, din care contribuţia proprie este de 2%. DGASPC Dâmboviţa a semnat în data de 09.11.2018, Acordul de parteneri-at, pentru o perioadă de implementare de 4 ani. Cererea de finanţare în cadrul proiectului „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!” a fost semnată în data de 04.03.2019, contribuţia proprie în cadrul proiectului fiind de 22,743.43 lei.
La acest moment, împreună cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa, se urmăreşte identificarea spaţiilor care vor fi amenajate/reamenajate, în scopul realizării Locuinţei protejate, a Grupului de suport şi a Cabinetului de consiliere vocaţională pentru victimele violenţei domestice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Fonduri disponibile prin PNDR 2020 pentru investiţii în pomicultură, procesare, cooperare şi infrastructură rurală

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale reaminteşte solicitanţilor de fonduri europene nerambursabile că în această perioadă sunt deschise mai multe sesiuni de primire a cererilor de finanţare prin intermediul unor submăsuri (sM) din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 -2020 (PNDR 2020). Astfel, o primă oportunitate deosebită o reprezintă investiţiile […]