În Joia Mare, credincioșii sunt invitați să pășească pe Calea Luminii

Date:

Joi, 2 mai, de la ora 20:30, după slujba celor 12 Evanghelii, credincioșii sunt invitați să participe la evenimentul unic intitulat „Calea Luminii”, ajuns la a XXV-a ediție. Vor fi aprinse anul acesta peste 6000 de candele, pornind de pe treptele Catedralei Mitropolitane spre Piața Mihai Viteazul și mai departe, pe Bulevardul Carol I. Amănunte au fost prezentate într-o conferință de presă cu participarea primarului Cristian stan, a colegilor din executivul primăriei, a Părintelui Vicar Ionuț Ghibanu și pictorului Mihai Șerbănescu, inițiatorul manifestării culturale unice în țară.

„Se apropie Sărbătorile de Paște iar în Târgoviște sunt evenimente frumoase. Așa cum se întâmplă de 25 de ani, în Joia Mare, la Târgoviște va fi organizată și anul acesta Calea Luminii. Este un eveniment unic , ce se încadrează în această pleiadă de sărbători pascale, care vine să pună municipiul Târgoviște pe Harta României în ceea ce înseamnă evenimente distincte, frumoase, la care participă întreaga comunitate. Lumina înseamnă speranță, biruința binelui asupra răului. Începând cu orele 20:30, invit toți târgoviștenii, toți dâmbovițenii, să i-a parte la acest eveniment foarte frumos. Ne bucură această inițiativă a maestrului Mihai Șerbănescu și reușim să oferim comunității o manifestare aparte”- a spus primarul Cristian Stan.

Pr. Vicar Ionuț Ghibanu:

Joi, 2 mai, începând cu ora 17.30, vă așteptăm la Denia celor 12 Evanghelii, ce se va oficia în Catedrala Mitropolitană, iar de la ora 20.30, la evenimentul unic în România, dar cu reverberații internaționale, Calea Luminii, manifestare organizată la inițiativa domnului profesor Mihai Șerbănescu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgoviște și al Arhiepiscopiei Târgoviștei. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la inaugurarea acestei manifestări cultural-artistice dar și de la venirea pe tronul mitropoliților munteni a Înaltpreasfințitului Părinte Nifon. Atât Denia din Joia Mare, cât și Calea Luminii, reprezintă mărturia credinței noastre, a târgoviștenilor, dâmbovițenilor și chiar a multor români din toată țara care vin la Târgoviște pentru aceste evenimente, dar și modul prin care noi ne pregătim pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului.

Prin lumânările pe care le ținem aprinse în mână sau pe care le aprindem pe Calea Luminii devenim și noi părtași ai Luminii dumnezeiești, devenim fii ai Luminii sau ai Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care a spus: Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții. Țin să precizez că această manifestare are loc în legătură cu sărbătoarea Învierii Domnului, aprofundând semnificația luminii ca simbol al iubirii și al jertfei, al biruinței Binelui aspra răului, al biruinței asupra întunericului, iar Calea Luminii este și o invitație la apropiere și mai mare față de Biserica noastră strămoșească. Ea are loc în Joia Mare, când în bisericile noastre se citesc cele 12 Evanghelii, adică se rememorează pătimirea și moartea mântuitoare a Domnului Hristos pe Cruce, glorioasă jertfă din care a izvorât lumina mântuirii noastre. Să nu uitați, vă rog această semnificație religioasă foarte importantă!

Lumină, jertfă, binecuvântare, credință, iubire și comuniune sunt câteva din ideile centrale ale acestei manifestări, iar mesajul ei spiritual se referă la a face să strălucească mereu lumina credinței și a faptelor noastre bune înaintea oamenilor, pentru ca aceștia să creadă, să-și înnoiască sufletele, pentru ca tot din viețile lor să lumineze comunitatea noastră, pentru a construi împreună și aici civilizația creștină a iubirii!

Să nu uităm de asemenea, că evenimentele religioase și liturgice din Joia cea Mare se continuă cu cele din Vinerea Mare, cu Denia Prohodului Domnului și culminează cu slujba din noaptea Învierii, la care vă invităm într-un număr cât mai mare ca să primițiLumina Învierii, adusă și anul acesta de la Ierusalim, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, care va oficia slujba Învierii pe esplanada Catedralei Mitropolitane din Târgoviște.

Prof. pictor Mihai Șerbănescu, inițiatorul evenimentului:

„Poate nu întâmplător cerul a vrut să se întâmple acest eveniment. Legat de Târgoviște, îmi dau seama că există o lumină și a picturii și a acestui eveniment, care se rostogolește în timp. O lumină a noastră parcurge timpul de sute de mii de ani. Ne schimbăm materia dar lumina rămâne aici. De câte ori suntem pe Calea Luminii, probabil că deasupra Târgoviștei se întâmplă un alt eveniment, pentru că mii de oameni vin și, cu reverență, aprind cele peste 6000 de candele. Sunt mândru pentru că Târgoviștea, pe unde  trec, apare ca o pictură.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Accident grav la ieșire din municipiul Târgoviște 

Pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unui...

Siguranța rutieră  în contextul  schimbării  de vreme din următoarele zile 

În contextul vremii care se anunță  în  zilele următoare,...

TATĂL MINORILOR CARE AU CONDUS UN AUTOVEHICUL CU 157 KM/H A FOST REȚINUT! 

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște - Biroul Rutier,...

Lupta împotriva consumului de droguri, măsuri suplimentare pentru protejarea tinerilor

Într-o inițiativă menită să protejeze tinerii de fenomenul consumului...
error: Conținutul este protejat!!