În comuna Niculeşti, lista asistaţilor s-a scurtat considerabil

Zeci de asistaţi social au ales să renunţe la banii primiţi de la stat după ce primarii din unele localităţi dâmboviţene au devenit stricţi şi s-au hotărât să nu mai încurajeze statul degeaba. Drept urmare, numărul asistaţilor social a scăzut cu aproape 80%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani la buget.
In comuna Niculeşti, primarul a constatat că oamenii nu mai veneau să facă ore de muncă în folosul comunităţii şi a luat măsuri radicale. De fapt, a aplicat legea. Când s-au trezit cu ajutoarele tăiate, unii localnici au venit să ceară explicaţii însă primarul a rămas radical. Conform legii 416/2001 privind venitul minim garantat, statul îi dă unei persoane 142 de lei lunar. Venitul creşte în funcţie de numărul de persoane din familie.
Noi reguli privind
acordarea ajutorului social
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 iulie modificările aduse Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. Conform noilor prevederi, o persoană care refuză un loc de muncă oferit pierde dreptul la ajutor social.
„(7) Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. (8) În situaţia prevăzută la alin. (7), familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social”, prevedere articolul 15 al Legii promulgate de şeful statului.
O altă modificare prevede că persoanele care primesc ajutor social trebuie să facă muuncă în folosul comunităţii, în cuantumul banilor primiţi.
„Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii”, potrivit textului Legii promulgate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Rectificarea pozitivă aduce bani în judeţul nostru!

Deputatul Claudia Gilia a declarat l-a sfârşitul săptămânii trecute că Guvernul PSD-ALDE a promis că EDUCAŢIA va fi o prioritate pentru România şi demonstrează, zi de zi, că s-a ţinut de cuvânt. Faptele vorbesc de la sine. Parlamentarul Claudia Gilia susţine că odată cu rectificarea bugetară din această lună se […]