În cazul copiilor, razele solare sunt mult mai nocive

1 0

La copii, structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, iar efectul care apare asupra cristalinului (structura din interiorul ochiului) este cumulativ în timp. Mai mult, radiațiile UV ajung direct pe retină, structura de pe fundul de ochi, iar degenerescenţa acesteia este o boală ireversibilă. 

De aceea, încă de la vârste mici, ochii copiilor trebuie protejaţi prin utilizarea ochelarilor de soare cu filtre de protecție față de razele ultraviolete.

În principiu, trebuie să purtăm ochelari de soare atât vara, când soarele este puternic, cât și iarna. Aceștia blochează razele ultraviolete care, la o expunere prelungită, pot fi nocive pentru ochi și pot cauza afecțiuni oculare grave. În plus, ei protejează și de vânt, praf, alte particule care pot intra în ochi și în unele cazuri, chiar și de microtraumatisme. Totuși, nu este recomandat să fie purtați tot timpul, pentru ca ochii se pot obișnui cu luminozitatea scăzută, iar în timp se poate dezvolta o sensibilitate la lumină.

Ochelarii de soare de calitate trebuie să aibă următoarele caracteristici:

 • filtre de protecție față de razele ultraviolete;
 • lentile de calitate, care oferă o imagine clară, fără distorsiuni;
 • rezistența lentilelor și ramelor (să nu rănească în cazul unui traumatism).

Pentru a te asigura că ochelarii de soare pe care îi cumperi sunt de calitate, trebuie să îi achiziționezi din surse de încredere și întotdeauna trebuie să aibă:

 • marcajul CE inscripționat vizibil, pe ramă, nu prin intermediul unei folii adezive – indică faptul că există o protecție UV până la cel puțin 380 nanometri și că respectă standardele actuale ale UE;
 • nota informativă, care contine:
  • numele si adresa producatorului;
  • categoria de filtru solar (între 0 și 4, urmărind condițiile luminozității exterioare);
  • tipul de filtru solar (normal, fotocromatic, polarizant sau degradee);
  • clasa optică (1-a sau a 2-a, în funcție de calitatea optică a lentilelor);
  • instrucțiunile de utilizare, curățare și întreținere.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

 Primăria Dragomirești ajută cetățenii din satul Mogoșești la întocmirea dosarelor de racordare la rețeaua de gaze!

Pe 10 iunie 2022, Dragoș Vlădulescu, primarul comunei Dragomirești, a emis autorizatia de construire pentru executarea lucrarilor de extindere retea distributie gaze naturale pentru satul Mogosesti. Lucrarile au început rapid, în prima parte a lunii iulie, fiind încă o promisiune onorată de edil. Au fost montate conductele și s-au efectuat […]