Guvernul a făcut un salt spre egalitate de șanse și spre eliminarea segregării în sistemul românesc de învățământ: s-au creat 7.800 de posturi pentru a asigura dreptul la educație și sprijinirea copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES).
În anul școlar precedent, în jur de 57.000 de elevi cu CES erau în învățământul de masă, iar aceștia ar trebui să beneficieze de sprijin individualizat conform legii, pentru a avea aceleași șanse cu ai lor colegi.
În anul școlar precedent, mai puțin de 2.000 de profesori de sprijin au lucrat cu acești aproape 80.000 de copii, care sunt într-o situație de dezavantaj – adică doar un profesor de sprijin la aproape 40 de elevi cu nevoi educaționale speciale.
Azi corectăm această situație: Guvernul se asigură că Ministerul Educației are posturile necesare pentru a garanta tuturor copiilor dreptul la educație și șansa de a învăța și de a se dezvolta la potențialul lor maxim.
De ce este importantă o școală incluzivă:
Pregătire pentru viață: prin învățarea în școli incluzive, toți copiii se pregătesc pentru o viață adultă, în care vor interacționa cu persoane diverse și vor avea nevoie de abilități sociale și de comunicare dezvoltate. Interacțiunea cu elevi cu diferite tipuri de abilități sau nevoi îi ajută pe copii să dezvolte abilități sociale, să învețe să colaboreze, să-și facă prieteni și să se integreze mai ușor într-o societate diversă.
Stimulare cognitivă: mediul incluziv oferă o stimulare mai mare și mai variată, ceea ce contribuie la dezvoltarea cognitivă a tuturor copiilor.