Guvernul „pasează” şi finanţarea transportului elevilor în sarcina autorităţilor locale

Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România a adoptat o rezoluţie, document prin care exprimă dezacordul vizavi intenţia Guvernului de a nu mai asigura decontarea cheltuielilor cu transportul local al elevilor, transferând şi această obligaţie în sarcina autorităţilor locale. Cu privire la acest subiect, primarul Municipiului Târgovişte, Cristian Stan, membru în conducerea AMP, a precizat:
„Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Finanţelor Publice să respecte legislaţia în vigoare privind asigurarea finanţării transportului elevilor (în interiorul municipiilor/oraşelor) de la bugetul de stat.
Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de MEN, se intenţionează modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfel încât NU se va asigura finanţarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/oraşelor) din bugetul de stat, transferând această obligaţie autorităţilor locale. Astfel: – Legea 226/2020 (care a modificat Legea educaţiei naţionale / 1/2011) stipulează clar, fără evhivoc, că:
„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic, finanţarea asigurandu-se de la bugetul de stat.
Urmare aprobării de către Parlament a Legii bugetului de stat pe anul 2021, municipiile şi-au construit bugetele pe anul în curs plecând de la legislaţia în vigoare, respectiv de la asigurarea finanţării acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat.
Aprobarea acestei ordonanţe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificarea legislaţiei privind finanţarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, după aprobarea bugetului în parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar funcţionarea eficientă a sistemului de învăţământ preuniversitar la nivel naţional.
Totodată, se încalcă unul dintre principiile autonomiei locale, conform căruia nu se pot transfera responsabilităţi către autorităţile locale, fără asigurarea sursei de finanţare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Lider Pro România: Bugetele locale vor fi aprobate abia în aprilie!

Coordonatorul Pro România Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a apreciat într-o conferinţă de presă că întârzierea adoptării Bugetului de stat va avea repercusiuni negative asupra bunului mers al programelor de investiţii, la toate nivelurile. A spus Adrian Ţuţuianu că suntem aproape de jumătatea lunii martie şi încă nu avem o Lege a […]