Guvernul asigură fonduri suplimentare pentru sănătate şi noi medicamente pentru unele afecţiuni

I.B.

banicioiuGuvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care se creează cadrul legal pentru asigurarea unor fonduri suplimentare în domeniul sănătăţii şi pentru introducerea unor noi medicamente destinate tratamentului unor afecţiuni. Un capitol al acestui act normativ include reglementări care au în vedere introducerea în tratamentul pacienţilor a unor noi medicamente pentru afecţiuni în stadii evolutive de boală fără alternativă terapeutică (afecţiuni oncologice) sau pentru boli cu impact major asupra sănătăţii publice (infecţiile cu bacterii rezistente la antibiotice, infecţia cu virusurile hepatice şi infecţia HIV/SIDA). Practic, actul normativ reglementează faptul că în anul 2015 se pot încheia contracte cost-volum/cost-volum-rezultat în limita creditelor de angajament aprobate la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Această modificare legislativă va face posibilă includerea în tratament a unui număr mai mare de pacienţi cu o rată mare de răspuns la tratament, printre care şi molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice şi ciroze hepatice tip C. Acesta face parte din tratamentele ino-vative pentru afecţiunile hepatice tip C, care au fost recent introduse de sistemele de sănătate din Europa. De exemplu, în Franţa, în luna noiembrie 2014 a fost introdus tratamentul interferon free. România va fi printre primele ţări est-europene care introduce tratamentele de ultimă generaţie pentru hepatita C.
Un alt punct al acestei Ordonanţe de Urgenţă reglementează finanţarea, din subvenţiile acordate de la bugetul de stat, a cheltuielilor Academiei de Ştiinţe Medicale, necesare derulării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile post-aderare. În aceste condiţii, va fi posibilă derularea proiectului „Dezvoltarea competenţelor în transplant”, obţinut de Academia de Ştiinţe Medicale cu acordarea finanţării nerambursabile de către Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Potrivit contractului de finanţare, contribuţia beneficiarului este de 2,03% din proiect, respectiv aproximativ 1,8 milioane lei, fonduri pe care Academia de Ştiinţe Medicale nu le avea prevăzute în buget.
De asemenea, prin acest act normativ se asigură finanţarea formaţiunii medicale ROL 2, în cadrul căreia funcţionează Centrul Unic de Management al Cazurilor de Ebola. Cheltuielile de întreţinere şi funcţionare, în sumă de 360.000 lei, pentru o perioadă de şase luni, vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii. Asigurarea finanţării acestei formaţiuni medicale este necesară având în vedere faptul că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) menţine în continuare starea de alertă internaţională determinată de epidemia de Ebola. În acest context, OMS solicită tuturor statelor să întreprindă toate măsurile pentru asigurarea unui răspuns prompt în ceea ce priveşte prevenirea, depistarea precoce, izolarea şi tratarea corespunzătoare a cazurilor de infectare cu virus Ebola.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ziua comunei Poiana, sărbătorită de Sfinţii Constantin şi Elena

Ca în fiecare an, ziua comunei Poiana, a fost sărbătorită de Sfinţii Constantin şi Elena, Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor şi a reprezentat un maraton de distracţie şi voie bună, care a reunit sute de oameni ai comunei. Vioara întâi a fost, evident, primarul Marian Şerban cel care a avut […]