Granturi nerambursabile pentru firmele dâmbovițene prin Programul Regional 2021-2027

Date:

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din Dâmbovița și celelalte șase  județe ale regiunii Sud-Muntenia, cu specific divers- construcții, IT , cabinete medicale, turism, ateliere de producție,  vor putea obține granturi cuprinse între  300.000-3 milioane EUR pe proiect, printr-o  linie de fonduri europene lansată oficial prin Programul Regional (PR) Sud-Muntenia 2021-2027.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia a publicat Ghidul Solicitantului, lista domeniilor CAEN eligibile și celelalte anexe necesare pentru accesarea finanțării pe Axa „Intensificarea creșterii durabile și a competitivității microîntreprinderilor, întreprinderilor  mici și întreprinderilor mijlocii din Regiunea Sud-Muntenia”.

Firmele eligibile vor putea depune proiectele în sistemul electronic în perioada 30 aprilie 2024, ora 08:00  – 31 iulie 2024, ora 14:00, pentru apelul de proiecte cu codul: PRSM/267/PRSM_P1/OP1/RSO1.3/PRSM_A44 .

Vor primi finanțare microîntreprinderi, întreprinderi mici și întreprinderile mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.

Apelul de proiecte are disponibil un buget total de 144 milioane EUR (712.555.200 lei), din care 85% sunt fonduri europene și 15% de la bugetul de stat. Bugetul total este format din ajutoare regionale de stat în valoare de 117.647.058,82 EUR (582.152.941,18 RON) și ajutoare de minimis de 26.352.941,18 EUR (130.402.258.82 RON).

Din acești bani, firmele eligibile vor putea obține fonduri nerambursabile de minimum 300.000 EUR/proiect și maximum:

  •  500.000 EUR, dar nu mai mult de 10 ori decât cifra de afaceri netă menționată în situațiile financiare aferente anului fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, indiferent de clasa CAEN din care au fost obținute veniturile; sau
  • 3.000.000 EUR, dar nu mai mult de 10 ori decât veniturile obținute în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare din activitatea desfășurată aferentă clasei CAEN pentru care solicită finanțare, venituri cuprinse în cifra de afaceri netă menționată în situațiile financiare, dacă aceste venituri depășesc 50.000 EUR.

Grantul este compus din ajutor de minimis și ajutor regional de stat.

Componenta de ajutor de minimis este de max. 200.000 de euro/proiect (cumulul ajutoarelor de minimis din ultimii 3 ani nu poate depăși 300.000 euro). Intensitatea ajutorului de minimis acoperă 100% cheltuielile eligibile aferente acestui tip de sprijin, ceea ce înseamnă că beneficiarul nu trebuie să aducă cofinanțare proprie la acestea.

Componenta de ajutor regional de stat are intensitate de max. 60-75%, în funcție de județul de implementare și de dimensiunea firmei (microîntreprinderile și firmele mici primesc beneficiază de intensitate mai mare a sprijinului decât firmele mijlocii). Astfel, beneficiarii trebuie să suporte cofinanțare proprie de min. 25-40% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente acestui sprijin.

Firmele beneficiare trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate cumulate, printre care: să fie societăți sau societăți cooperative non-agricole, înregistrate în scop fiscal, cel târziu până la prima plată, în baza Legii societăților nr. 31/1990 sau a Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației; solicitantul se încadrează în categoria microîntreprinderilor, întreprinderilor mici sau a întreprinderilor mijlocii, conform prevederilor Anexei I din Regulamentul (UE) nr. 651/2014.

Solicitantul de finanțare nu trebuie să fi avut activitatea suspendată temporar  în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior și a înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (Profit exploatare>0).

 La depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar în regiunea Sud-Muntenia. În cazul unei cereri de finanțare care presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru), ca urmare a realizării investiției, solicitantul se va angaja ca, până la finalizarea implementării proiectului, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Mascații au descins la un proxenet 

Percheziții în  Dâmbovița și Prahova,  într-un dosar de proxenetism...

Percheziții în Dâmbovița și Argeș, într-un dosar de înșelăciune cu asigurări auto

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș, sub supravegherea Parchetului...

Minor dispărut, găsit de jandarmii dâmbovițeni 

Jandarmii dâmbovițeni au depistat în imediata vecinătate a unei...