Ghidul chirurgical pentru operația cu implanturi dentare

Date:

Ghidul chirurgical este o gutieră specială cu orificii prin care implanturile sunt introduse în os în poziția dorită. Pentru crearea sa sunt folosite tehnologii digitale. Ghidul chirurgical permite plasarea implanturilor dentare ținând cont de unghiul și adâncimea stabilite.

Folosirea ghidului chirurgical în stomatologie

Tehnicile protetice moderne sunt în permanență actualizate cu noi metode care fac posibilă inserarea rapidă și eficientă a implanturilor dentare. Restaurarea dentară cu ajutorul coroanelor dentare artificiale ce se sprijină pe implanturi dentare este practică și funcțională. Dar odată cu dezvoltarea stomatologiei cresc și cerințele pentru estetica și funcționalitatea acestor tipuri de lucrări protetice.

Principalul factor în determinarea eficacității tehnologiei protetice pe implanturi dentare este acuratețea poziționării implanturilor în osul maxilarului. Stabilirea în prealabil a poziției și orientării viitoarelor implanturi folosind tehnologia digitală permite o precizie maximă.

O evoluție semnificativă în obținerea unei poziții cât mai corecte a implanturilor dentare o reprezintă ghidul chirurgical. Acesta este proiectat pe un model tridimensional al maxilarului, obținut prin scanarea arcadei, peste care se suprapune CT-ul pacientului. Ghidul proiectat este apoi printat la o imprimată 3D. Se obține astfel o structură ce se așează perfect pe arcadă, prin care sunt ghidate frezele și inserate Implanturile dentare.

Această metodă de tratament permite plasarea cu precizie a implanturilor dentare în poziții precalculate, ținând cont de cea mai potrivită adâncime și înclinare. Facilitează și îmbunătățește munca medicului, crescând foarte mult acuratețea procedurii. Iar absența necesității de tăiere a gingiei reduce semnificativ invazivitatea operației.

Când este necesar un ghid chirurgical?

Ghidul chirurgical poate fi folosit în orice caz, indiferent de complexitatea sa. El reduce semnificativ timpul intervenției, precum și simptomele postoperatorii. Însă, ghidul chirurgical aduce un mare avantaj în cazurile dificile de tratament, precum și în cele în care cerințele estetice sunt maxime.

Ghidul chirurgical este utilizat în următoarele situații:

  • în edentația unuia sau a ambelor maxilare (pierderea completă sau parțială a dinților);
  • în refacerea dinților anteriori;
  • în cazurile cu volum osos redus;
  • în cazurile care necesită inserarea unui implant la un unghi de înclinare crescut;
  • la pacienți cu diverse afecțiuni sistemice la care timpul operației, precum și sângerările trebuie reduse la minim;

Folosirea acestei tehnologii ajută la minimizarea erorilor medicale ce pot surveni în cazul intervențiilor clasice.

Cum se realizarea un ghid chirurgical?

Pentru a crea un ghid chirurgical mai întâi se face o scanare CT a maxilarelor. Computer tomografia ajută la determinarea tipului de implant dentar necesar și la alegerea numărului și locației implanturilor dentare. La alegerea implanturilor se iau în considerare caracteristicile structurale individuale ale arcadei maxilarului.

Apoi se scanează maxilarul pentru a obține o imagine 3D digitală a acestuia. Peste scanarea obținută se suprapune imaginea CT cu implanturile deja poziționate corect în os. Pe baza modelului digital astfel obținut se proiectează ghidul chirurgical. Designul rezultat este imprimat 3D. Ghidul trebuie să se adapteze perfect la forma arcadei, pe care va fi stabilizat cu ajutorul dinților restanți sau, în cazul în care nu mai există dinți prezenți pe arcadă, cu ajutorul unor pini speciali inserați direct în maxilar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A pierdut controlul mașinii și a ajuns în șant

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...

 Incendiu produs la o casă în satul Urziceanca, comuna Ciocănești 

Detașamentul de Pompieri Titu a intervenit cu o autospecială...

Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiștii dâmbovițeni 

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Târgoviște au oprit în...

Falșii consultanți de investiții!

Ai decis să intri în lumea investițiilor și vrei...