Gândire, chibzuire şi iubire

Date:

Preot StefanescuPreot loan ŞTEFĂNESCU
Tuturor ne place de omul tânăr, plin de viaţă, sănătos şi frumos, viguros şi de folos pentru cât mai mulţi. Pe cei bătrâni, mulţi, nu mai dăm doi bani, uităm că lor le datorăm viaţa şi că, de n-ar fi fost ei, n-am fi nici noi. Dacă ne lăudăm cu ceva bun în fiinţa noastră, moştenim o zestre de la ei; şi, dacă avem o ţară frumoasă şi o istorie cu care ne mândrim, este opera lor şi a înaintaşilor lor. Pe urmele lor suntem datori să mergem şi noi, nu doar mâncând, trăind şi îmbătrânind, ci adăugând ceva şi noi la cununa de aur a ţării şi istoriei neamului nostru.
Vom fi marcaţi nu numai de neputinţa şi de povara bătrâneţilor, ci şi de imaginea bătrânului liniştit, cumpănit la faptă şi la mers, cumpătat la vorbă, cu vederi largi şi mult-răbdător, mai înţelegător; fiind introdus în tainele vieţii, el este mai îngăduitor şi mai iertător. La lipsa de reverenţă a celor tineri, pe figura bătrânilor se conturează un zâmbet îngăduitor, iar în minte, replica divină: „Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac!” (Luca 23,24).
Bătrânii reprezintă elementul ponderator şi stabil în vuietul vârtejului de azi şi de atâtea ori al tăvălugului vieţii. Ei sunt sfătoşi şi, pentru aceasta, doriţi şi căutaţi. Au văzut şi au trecut prin multe, bune şi rele. Niciun roman nu este mai interesant şi mai incitant decât viaţa lor, cuvântul fiin-du-le viaţă din viaţă, şi nu literă moartă. De aceea, s-a spus, la români: „Cine nu are un bătrân, să-l cumpere”, pentru sfatul şi experienţa lui de viaţă.
Dârzenia, tenacitatea şi rezistenţa bătrânilor noştri ne obligă să învăţăm de la ei că viaţa noastră este blocată de marea răspundere şi veneraţie ce o datorăm înaintaşilor. Cine poate spune durerile, lacrimile, jertfele, sudorile, sângele vârsat pentru noi pe altarul pururea viu al ţării noastre? Crucile lor sunt crucile neamului nostru.
Suntem datori să-i cinstim şi să-i preţuim, arătân-du-ne vrednici de sacrificiile lor, şi să fim şi noi pentru urmaşi ceea ce au fost înaintaşii pentru noi.
Viaţa-i tumult, viaţa-i robie, liber şi bucuros consimţită. Cine vrea să fie domn este un pungaş pentru că fură şi consumă timpul lui Dumnezeu şi munca semenilor săi. Dacă nu trecem dincolo de noi, dacă nu ne depăşim, trecând dincolo de banal şi de interesul cotidian, ne înghite timpul pe noi, trecân-du-ne în anonimat şi pierim ca pleava, mistuită veşnic de focul iadului, fără să ne consume. Un strop de iubire este mai de preţ decât un ocean de ştiinţă şi cunoaştere. Cum zice şi poeta Elsa Pravo: „Nu alunga ceea ce înţelegi doar cu inima; gândul poate cuprinde atât de puţin, cât poate purta în cioc o singură pasăre. Numai inima ta este un spaţiu desfăşurat peste bolţi imense între uimire şi sigurătate”.
Trebuie să acceptăm realitatea aspră şi să luptăm cu ea, pentru că este mediul descătuşării şi al înălţării. Atunci când nu vom mai fi încătuşaţi, ne prăbuşim. Când nu vom mai avea obstacole în calea noastră, ne putem lua adio de la toate. în ziua în care suntem mulţumiţi de noi, deraiem de la cârma vieţii, iar când ne credem mai fericiţi, atunci suntem pe buza pră-pastiei. Când vom zice, „Suflete, ai multe bunătăţi strânse; odihneşte-te, mănâncă, bea şi veseleşte-te”, ca şi bogatul din Evanghelie, putem auzi glasul Domnului: „Nebune! în noaptea asta voi cere sufletul tău. Şi cele ce le-ai pregătit ale cui vor fi?” (Luca 12,20). Dacă nu mai suntem de folos nimănui, nu ne mai suntem nici nouă.
Ca să fim oameni, trebuie să trăim potrivit poruncilor divine; trebuie în fiecare dimineaţă să ne facem planul de lucru, nu cel din câmpul muncii, ci acela din câmpul vieţii. Avem nevoie de gândire, chibzuire şi iubire. Doar aşa vom reuşi să lăsăm şi noi urmaşilor noştri ceea ce ne-au lăsat nouă înaintaşii noştri.
Fii atent, nu rata viaţa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Stop traficului de persoane! 

Exploatarea sexuală este cea mai întâlnită formă a traficului...

Este  o atenționare meteorologică de COD GALBEN ce vizează intensificări ale vântului

Vântul va avea intensificări în Dobrogea, sud-estul Moldovei, estul...

S-a adoptat un nou Cod Silvic

Noua legislație reglementează lupta digitalizată cu tăierile ilegale de...