Fundaţia „Renaşterea Pietroşiţei-Ruralia” este în doliu

0 0

Sâmbătă, 24 octombrie 2020, o veste tristă a căzut ca un trăznet peste locuitorii Pietroşiţei: a murit „domnu’ Radu”. Nu mai era nevoie de nume propriu, toată suflarea comunei ştia că sub acest prenume se ascunde Radu Negoescu, membru fondator (1999) şi Preşedinte al Fundaţiei „Renaşterea Pietroşiţei-Ruralia”.
Născut la 3 noiembrie 1946, Radu Petre Mihail Negoescu este unul din nepoţii preotului Gheorghe Simionescu (Popa Gică), al şaptelea preot ortodox din tată-n fiu, slujitori la Biserica din Joseni. în anul 1999, cu ocazia momentului comemorativ dedicat trecerii a 7 ani de la moartea bunicului său, Radu Negoescu organizează, la Muzeul Etnografic, o întâlnire specială cu titlul „Zilele Pietroşiţei Preot Gh. Simionescu”, iar simpozionul central a fost denumit „Renaşterea Pietroşiţei pe urmele activităţii dintre războaie a Pr. Gheorghe Simionescu. Aspectul istoric, economic, cultural, sportiv, sanitar”. În urma discuţiilor derulate, s-a luat decizia înfiinţării unei fundaţii care să sprijine renaşterea Pietroşiţei şi readucerea ei la nivelul statutului din perioada interbelică. Încă de la început, Radu Negoescu a fost ales unul dintre cei 3 co-preşedinţi, iar ulterior (2004), pentru simplificarea procedurilor administrative şi financiar contabile, a rămas singurul Preşedinte. De atunci, Fundaţia „Renaşterea Pietroşiţei-Ruralia” a organizat aproape în fiecare an (fie singură, fie în parteneriat cu Primăria şi Consiliul local), în week-end-urile apropiate Sfântului Ilie, „Zilele Pietroşiţei”, prilej de întâlnire a fiilor comunei cu oaspeţi dragi, specialişti în domeniul medical, artişti, scriitori, meşteşugari, oameni care reînviau atmosfera de epocă din perioada de glorie a comunei. La iniţiativa unor poeţi dâmboviţeni (Mihail I. Vlad şi

Nicu Iancu Vale, fiu al comunei), în anul 2004, fundaţia organizează „Toamna literară pietroşiţeană”, eveniment cultural de promovare a unor talente locale sau chiar judeţene/naţionale. Practic, timp de 20 de ani, Radu Negoescu a fost motorul tuturor acestor activităţi, omul care venea tot timpul cu idei de relansare a comunei strămoşilor săi.
Una din activităţile promovate de el a fost şi Crosul copiilor, o iniţiativă plecată din spiritul său sportiv. Puţină lume ştie că Radu Negoescu a fost un rugbist de clasă la Griviţa Roşie Bucureşti şi la Sportul Studenţesc. În comună era cunoscut ca „domnul doctor”, dar acest renume era dat de titlul academic de doctor inginer câştigat de un erudit al vremurilor noastre. A fost cadru didactic universitar, ajungând la gradul de profesor universitar. A lucrat şi încă mai colabora cu Institutul Naţional de Sănătate Publică fiind Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale. A fost membru fondator (2001) şi Director al Federaţiei Române de Inginerie Biomedicală (FRIB). Un om cu o cultură vastă, un om de dialog, dar şi de acţiune, un om plin de proiecte.

O pierdere mare pentru familie, pentru prieteni, pentru comunitate. Corpul neînsufleţit se află depus la casa bunicilor săi, iar înmormântarea va fi în curtea bisericii din Joseni, biserică la care şi-a adus aportul în anii 2000, iniţiind proiectul (finanţat din fonduri Phare) de refacere a picturii originale de la 1767. Astfel, simbolic, Radu Negoescu va reveni la izvoare, iar spiritul său ne va coordona din Ceruri.
Dumnezeu să îl odihnească în
pace!
Nicolae Posta Membru fondator FRPR

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

S-a propus neimpozitarea cheltuielilor pentru testarea COVID-19 a angajaţilor

Ministerul Finanţelor Publice a propus deductibilitatea cheltuielilor efectuate de firme sau PFA pentru testarea voluntară a angajaţilor în vederea depistării COVID-19, concomitent cu scutirea de la plata contribuţiilor şi impozitelor pentru aceste sume, care ar fi fost înregistrate drept beneficii salariale.MFP aminteşte că statul român asigură testarea gratuită a populaţiei […]