FRICA DE DUMNEZEU, CEA MAI MARE FORMĂ A LIBERTĂŢII

0 0

Preot StefanescuPreot loan ŞTEFĂNESCU
Este democraţia cea mai ideală formă a libertăţii? Mulţi răspund cu da, dar tot atât de mulţi răspund cu nu. Şi nici unul nu greşeşte răspunzând cu da sau nu. Căci libertatea este un bun de ordin sufletesc şi pentru măsurarea ei nu se potriveşte nici o măsură omenească. Ca orice bun sufletesc, ea trebuia măsurată cu măsurile dumnezeieşti ale Mântuitorului Hristos. Mântuitorul a zis tânărului bogat care voia să dobândească viaţa veşnică:
„De voieşti să fii desăvârşit, du-te, de vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea o comoară în cer; după aceea vino şi urmează-Mi”. Tânărul, după mintea noastră, era liber să facă ce voia cu averea lui şi putea să dea vieţii lui orice destinaţie.
Iar Mântuitorul nu a cerut un preţ prea mare pentru ceea ce-i oferea în schimb.
Tânărul a plecat întristat, căci avea multe avuţii „şi era robul acestora”.
împreună cu el, mulţi suntem robii patimilor sau avuţiilor noastre. Această robie e mult mai aspră decât sclavia sau iobăgia de altădată. Stăpânul sclavului dispunea numai de trupul robului său, iar patimile omoară trupul şi sufletul deopotrivă.
Fără îndoială, libertatea politică este un bun de mare valoare, căci dă fiecăruia posibilitatea de a-şi valorifica calităţile şi nu împarte pe oameni în categorii după principii arbitrare. Dar viaţa absolut liberă nu există, decât cu preţul desfiinţării vieţii de familie şi vieţii sociale. Dimpotrivă, odată cu libertatea politică cresc îndatoririle noastre de ordin material şi sufletesc faţă de cei cu care trăim împreună. Şi deodată cu progresul civilizaţiei, viaţa economică şi socială ia o înfăţişare din ce în ce mai complicată; dependenţa unuia faţă de celălalt devine tot mai evidentă. La rândul lui, fiecare dintre noi e stăpânul oamenilor care depind de el şi, totodată, slugă la mulţi stăpâni de care depinde. Câtă vreme această interdependenţă e firească şi răspunde unor necesităţi organice, nu este robie. Acest principiu l-a stabilit Mântuitorul Hristos pentru împărăţia Lui: „Cel ce vrea să fie mai mare între voi să fie tuturor slugă”.
Libertatea se măsoară deci cu putereea ce o ai în a săvârşi fapte bune.
Prin urmare, liber între noi este acela care are mai multă posibilitate de a săvârşi binele.
Şi fiindcă săvârşirea faptelor bune nu depinde numai de mijloacele materiale ce ne stau la dispoziţie, ci depinde mai ales de dispoziţia sufletească- mai liberi între noi sunt cei curaţi cu inima, căci aceştia depind numai de un singur stăpân: Dumnezeu.
Cea mai desăvârşită formă a libertăţii este supunerea faţă de Dumnezeu.
Cel ce se teme de Dumnezeu nu va căuta la faţa oamenilor; cel ce se supune poruncilor lui Dumnezeu va îndeplini cu drag îndatoririle sale faţă de aproapele.
„Cătuşele” care ne leagă de familia noastră, de satul natal, de naţiunea noastră, de ţara noastră, par lanţuri de robie doar acelora a căror inimă este stăpânită de diavol, de patimi, superstiţii, ambiţii deşarte şi porniri sălbatice.
Pentru cei curaţi cu inima, aceste cătuşe nu înseamnă robie, ci tocmai contrariul: ele sunt zidul ridicat de providenţă divină spre a ne asigura libertatea. Libertatea este posibilă doar pe seama celor curaţi cu inima, adică a celor ce se apropie cu deplină încredere şi cu sinceritate de Dumnezeu şi de oameni deopotrivă. Pentru aceştia întreg universul este o mare cetate a cărui stăpân şi câr-muitor este Dumnezeu, oamenii formând familia Lui.
De aceea, frica de Dumnezeu este cea mai mare formă a libertăţii.
Cu toţii ar trebui să redescoperim acest lucru! Să privim realitatea!
Oamenii de azi se cred liberi şi sunt tot mai grăbiţi. Dar sunt neliniştiţi, distanţi şi nefericiţi. Aceasta pentru că sufletul lor a rămas undeva în urmă… şi nu-i mai poate ajunge!
Câţi ne dăm seama de acest lucru?

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

TVA-UL APLICABIL OPERAŢIUNILOR DE SPONSORIZARE, MECENAT ŞI PROTOCOL

Acordarea de bunuri de mică valoare, în mod gratuit, în cadrul acţiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol nu constituie livrare de bunuri, în sensul TVA aplicabil începând cu 01.01.2013. Sponsorizarea şi mecenatul Potrivit legislaţiei în vigoare, nu constituie livrare de bunuri, în sensul TVA acordarea de bunuri de mică […]