Fonduri nerambursabile pentru participarea, pentru prima dată, la schemele de calitate

0 0

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a anunţat deschiderea sesiunii de primire a proiectelor pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate europene a căror finanţare se asigură prin Submăsura 3.1 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 şi se acordă fermierilor şi grupurilor de fermieri legal constituite care participă pentru prima dată la o schemă de calitate a Uniunii Europene -Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicaţie Geografică Protejată (IGP), Specialitate Tradiţională Garantată (STG), Menţiunea de calitate facultativă „produs montan” şi Produse ecologice. De asemenea, sunt finanţate şi proiectele prin care se asigură participarea pentru prima dată la schemele de calitate pentru băuturi alcoolice -Denumire de origine controlată (DOC), pentru vinuri de calitate, Indicatie Geografică (IG), pentru vinuri de calitate şi Băuturi spirtoase cu Indicaţie Geografică.
„Această linie de finanţare este foarte aşteptată de către asociaţiile şi organizaţiile fermierilor, pentru că oferă un sprijin consistent care va contribui la introducerea pe piaţă a unor produse agricole şi alimentare care depăşesc semnificativ standardele comerciale ale produselor de larg consum. De asemenea, prin finanţarea acordată pentru aderarea la o schemă de calitate eligibilă se va asigura şi o mai mare recunoaştere a calităţii produselor locale”, a precizat Directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.
Fondurile totale disponibile pentru sesiunea din acest an prin submăsura 3.1 sunt în valoare de 6.108.739 de euro, iar intervalul de primire a cererilor de finanţare este cuprins între 2 august 2018, ora 9:00 şi 31 decembrie 2018, ora 16:00.
Întocmirea cererilor de finanţare se realizează conform Ghidului solicitantului şi a anexelor aferente acestuia, disponibile gratuit pe pagina de internet a AFIR – www.afir.info, la secţiunea „Investiţii PNDR”, iar depunerea documentaţiei se realizează on-line, pe pagina oficială de internet a Agenţiei.
Depunerea cererilor de finanţare se poate opri înainte de termenul limită (31 decembrie 2018, ora 16:00), dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 200% din alocarea sesiunii. În primele 5 zile calendaristice ale etapelor de depunere nu se aplică această prevedere şi sesiunea rămâne deschisă chiar dacă suma alocată a fost epuizată.
Sprijinul public se acordă sub forma unui stimulent anual, pe o perioadă de maxim 5 ani consecutivi de la aderarea pentru prima dată la o schemă de calitate si este în valoare de maxim 3.000 de euro pentru exploataţie.
Pentru această submăsură pragul minim este de 10 puncte şi reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate beneficia de finanţare nerambursabilă.
Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de costurile fixe suportate de fermieri/grupurile de fermieri ca urmare a participării acestora într-o schemă de calitate şi cuprind:
Costurile aferente aderării la o schemă de calitate eligibilă, conform verificării documentaţiei de autoritatea competentă şi organismul de certificare respectiv, tarifele percepute de organismele de certificare în cadrul procesului de certificare pentru iniţierea certificării, controlul solicitantului, cheltuielile aferente testării în urma căreia se certifică conformitatea cu specificaţiile de calitate, evaluarea dosarului solicitantului;con-tribuţia anuală de participare la schema de calitate către Organismul de control/certificare; cheltuielile aferente controalelor necesare pentru verificarea respectării specificaţiilor schemei pentru verificarea specificaţiilor de îndeplinire a conformităţii anuale.
Dintre cheltuielile neeligibile, au fost menţionate câteva tipuri: cheltuielile suplimentare de testare a rezultatelor ca urmare a încercărilor nereuşite sau a retestării în urma constatării neregulilor de către organismul de control, costurile şi analizele efectuate pentru activităţile de autocontrol, costurile inspecţiilor şi/sau analizelor efectuate în urma constatării neregulilor de către organismul de control etc.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Îmbătrânirea populaţiei, favorizată de scăderea natalităţii

Conform datelor oficiale cu privire la evoluţia fenomenelor demografice, indicele de îmbătrânire a populaţiei a crescut de la 107,9 (la 1 ianuarie 2017) la 110,7 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2018). Vârsta medie a populaţiei a fost de 41,3 ani, cu 0,2 ani mai mare decât […]