Focar de pestă porcină africană confirmat într-o gospodărie din Nucet

Date:

Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Judetean a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) într-o gospodărie din comuna Nucet, a  informat DSV Dâmbovița.

Prin urmare, Centrul Local de Combatere a Bolilor Dambovita (CLCB) s-a întrunit în regim de urgență și a adoptat Planul de Măsuri pentru Combaterea acestei boli.

Pe langă măsura uciderii suinelor din exploatația nonprofesională afectată și ecarisarea cadavrelor s-a mai dispuse:
– instituirea unei zone de protecție de 3 km și o zonă de supraveghere de 10 km în jurul focarului, zone în care au fost dispuse restricții privind mișcarea porcinelor etc.
– catagrafierea tuturor exploatațiilor cu porcine din zonele de restricție.
– asigurarea condițiilor de biosecuritate la nivelul exploatațiilor, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului PPA, etc.

DSVSA Dâmbovița solicită sprijinul și întelegerea proprietarilor de suine vii pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică, medicului veterinar oficial.

De asemenea, orice încălcare a legislației sanitare veterinare în vigoare atrage – pe lângă sancționarea contravențională conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare – și neacordarea despăgubirilor pentru pierderile suferite.

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților.Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii. Pesta porcină africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate prin decesul și sacrificare lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta și nu este periculoasă pentru om!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cercetat de polițiști pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște au fost sesizați...

 Hrănirea animalelor sălbatice este o contravenție 

Autoritățile  au luat măsuri ferme pentru prevenirea incidentelor provocate...

Filtre, în tot județul Dâmbovița 

În ultimele 24 de ore, polițiștii din cadrul Inspectoratului...

Surprinși în trafic în timp ce ar fi transportat mai multe bunuri sustrase

În urma cercetărilor efectuate de polițiștii din cadrul Secției...