„FOC DE ARTIFICII”

0 0

Poliția Română a declanșat acțiunea națională „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalității operațiunilor desfășurate de persoanele fizice și juridice cu articole pirotehnice.
Polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în colaborare cu polițiștii Direcției de Ordine Publică, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Poliție Transporturi, Direcției Rutiere și ai Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, acționează pentru creșterea siguranței cetățeanului, prin activitățile de prevenire, identificare și combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022.
Acțiunile au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislației în vigoare, de societățile comerciale autorizate, care desfășoară operațiuni cu articole pirotehnice, precum și identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.
Astfel, în perioada 22 noiembrie – 9 decembrie 2021, au fost verificate 177 de persoane fizice și juridice autorizate, fiind efectuate 536 de acțiuni în complexe, piețe și alte obiective. Pe timpul desfășurării acțiunilor, au fost identificate 117 persoane fizice și juridice neautorizate.
În urma acestor activități, au fost înregistrate 126 de dosare penale, în care sunt cercetate 145 de persoane. De asemenea, au fost constatate 134 de infracțiuni și aplicate 39 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 28.850 de lei.
Totodată, au fost confiscate 24.760 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 și P, în valoare de 669.184 de lei.
În cadrul acțiunilor, polițiștii cooperează cu specialiști din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale -Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Ministerului Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală.
În data de 5 decembrie 2021, polițiștii S.A.E.S.P. Giurgiu și P.T.F. Giurgiu Rutier au acționat, în baza planului de acțiune comun, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor la regimul articolelor pirotehnice, ocazie cu care, a fost depistată o persoană, din județul Hunedoara, care ar fi încercat să introducă în România, aproximativ 15.000 de kilograme de petarde și baterii de artificii, categoriile F2 și F3, ascunse într-o semiremorcă, prin metoda capac, de 6 paleți cu cartofi, aceasta fiind marfa care era trecută în documentele de transport (21.500 de kilograme de cartofi).
Marfa transportată ar fi urmat să fie descărcată în municipiul București, la o firmă care ar fi contractat transportatorul prin intermediul Bursei de Transport.

Întreaga cantitate de 15.000 de kilograme de articole pirotehnice, constând în petarde și baterii pentru jocuri de artificii, din categoriile F2 și F3, deținute fără respectarea prevederilor legale, a fost indisponibilizată în vederea confiscării.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „contrabandă”, faptă prevăzută de articolul 271 din Legea nr. 86/2006 precum și „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută de articolul 37 litera a) din Legea nr. 126/1995 republicată.
În ziua de 8 decembrie 2021, polițiști din cadrul I.P.J. IALOMIȚA -S.A.E.S.P., cu sprijinul polițiștilor din cadrul S.I.C., S.I.C.E. și Serviciul Criminalistic, au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, ocazie cu care, la o persoană, au fost identificate și indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, 4.500 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F2 și F3, deținute fără respectarea prevederilor legale.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută de articolul 37 lit. a) din Legea nr. 126/1995 republicată.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Accident grav la Cojasca

Pompierii de la Garda Cornești au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. La locul evenimentului echipajele de intervenție au identificat trei persoane rănite, dintre care una este încarcerată. În sprijin au fost suplimentate mijloacele de intervenție cu o […]