Firmele care  ar fi trebuit să utilizeze e-Factura dar nu au transmis încă nicio factură prin sistemul electronic vor fi notificate de ANAF

Date:

Perioada în care nu sunt aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligației de a transmite facturile emise și în sistemul e-Factură  va fi extinsă până la 31 mai, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Prin urmare,  primele sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de a raporta și în e-Factură, în termen de 5 zile lucrătoare, facturile emise ar urma să fie aplicate de la 1 iunie. În prezent, potrivit legislației în vigoare, sancțiunile sunt suspendate doar până la 31 martie. Contribuabilii trebuie, însă, să fie atenți – cu data de 1 iulie amenda va fi de 15% din valoarea facturii.

De reținut că, până la 1 iulie sunt valide în continuare facturile utilizate și în anii trecuți, care trebuie doar raportate (încărcate) și în sistemul eFactură. De la 1 iulie, însă, nu se vor mai putea emite facturi decât prin sistemul eFactură.

 O decizie pentru extinderea termenului fără sancțiuni trebuie adoptată și publicată în Monitorul Oficial pentru a produce efecte. La nivel de Guvern este însă deja agreată o extindere a termenului, potrivit informațiilor .

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Ministerul Finanțelor a anunțat și că ANAF va transmite notificări în Spațiul Privat Virtual (SPV) firmelor în cazul cărora consideră că ar fi trebuit să utilizeze e-Factură, dar nu au transmis încă nicio factură prin sistemul electronic pus la dispoziție. Finanțele estimează un total de 700.000 de firme care ar trebui să utilizeze e-Factură, pe baza numărului de companii care depun bilanțul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

ȘANSE MINIME PENTRU SORANA CÎRSTEA LA STUTTGART

Zilele trecute a fost efectuată tragerea la sorți pentru...

ARGINT LA CUPA ROMÂNIEI DE BOX PENTRU CS TÂRGOVIȘTE

Performanță remarcabilă atinsă de unul dintre cei mai promițători...

CSM TÂRGOVIȘTE, ZDROBITĂ DE SEPSI SIC SF. GHEORGHE ÎN PRIMUL MECI AL FINALEI MICI

Ultimele câștigătoare ale titlului național din baschetul feminin românesc...