FII PRIETENOS, NU RĂUTĂCIOS! O campanie împotriva bullying-ului

0 0

Cineva care este hărţuit sau care îi hărţuieşte pe alţii are nevoie la rândul său de un prieten şi de sprijin. Creează ocazii pentru a-ţi arăta prietenia faţă de toţi.”Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, colaborează cu Asociaţia Telefonul Copilului (organizaţie non-guver-namentală) şi Cartoon Network (canalul internaţional de televiziune pentru copii), în desfăşurarea unei campanii, lansată astăzi, în Bucureşti, prin care copiii sunt încurajaţi să nu fie răi unii cu ceilalţi.Sub sloganul „Fii prietenos, nu răutăcios!”, campania are ca obiectiv sensibilizarea şi încurajarea copiilor de a lua măsuri împotriva hărţuirii şi agresiunii de orice fel. Ea susţine puterea exemplului pozitiv, scopul acestei colaborări fiind de a informa, în egală măsură pe copii şi părinţi, despre bullying, şi pentru a oferi consiliere şi ajutor celor care au nevoie.
„In ultimii ani, Poliţia Română a abordat prevenirea victimizării minorilor, în mod constant, ca prioritate naţională de intervenţie în domeniul prevenirii criminalităţii, context în care bullying-ul este una dintre temele puse în discuţie frecvent. Astfel, au fost iniţiate şi implementate, atât la nivel central, cât şi regional/local, proiecte, campanii, activităţi punctuale în domeniu. Dezvoltarea parteneriatului cu alte instituţii sau organizaţii care pot contribui la creşterea gradului de siguranţă în rândul cetăţenilor, este un mod de lucru ce conduce la eficientizarea şi multiplicarea acţiunilor cu caracter preventiv, în scopul atingerii obiectivelor Poliţiei Române din acest domeniu. Dacă în proiectul iniţiat de Cartoon Network şi Asociaţia Telefonul Copilului suntem la a doua prezenţă, parteneriatul cu Asociaţia Telefonul Copilului este unul de tradiţie, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii desfăşurând constant, alături de aceasta, campanii de prevenire a victimizării minorilor.” – a declarat comisar de poliţie Sorin Stănică, director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Română.
„Tradiţional, familia este locul în care copiii îşi pot analiza, discuta şi rezolva problemele în siguranţă. De aceea susţinem implicarea adulţilor din jurul lor – familie sau nu – în modelarea comportamentelor, prin tratarea cu empatie şi respect a celor din jur. In acelaşi timp, susţinem o legislaţie în domeniu care să permită acţiuni concrete din partea autorităţilor pentru reducerea fenomenului bullying. Astfel, Asociaţia Telefonul Copilului a contribuit la elaborarea iniţiativei legislative cu privire la reglementarea abuzului de tip bullying, iniţiativă aflată în procesul de promulgare. Asociaţia Telefonul Copilului a formulat, totodată, o propunere de politică publică pentru adoptarea unor măsuri concrete de prevenire şi combatere a fenomenului bullying -propunere transpusă, în luna septembrie a acestui an, în iniţiativă legislativă, aceasta aflându-se în dezbatere parlamentară în prezent. Măsurile propuse sunt orientate către dreptul fiecărui copil de a se simţi în siguranţă la şcoală. Campania lansată astăzi continuă acest demers, pe care ne bucurăm să îl parcurgem alături de Cartoon Network, Poliţia Română şi Cătălina Ponor”, a declarat Cătălina Surcel, Director Executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului.
Ambasadoarea campaniei, multipla medaliată mondială şi europeană la gimnastică, Cătălina Ponor, ne este alături, în promovarea mesajului pe problema bullying-ului în România.
„Sunt bucuroasă să pot face parte dintr-o misiune generoasă şi să pot transmite mesajul prieteniei copiilor. Cred în puterea exemplului şi cred că putem trăi într-o lume mai bună, fiind mai buni unii cu ceilalţi” – a declarat Cătălina Ponor, ambasadoarea campaniei în 2019.
Spotul campaniei (https://clubulprieteniei.cartoon-network.ro/#/ambasador), care va fi difuzat pe Cartoon Network şi în mediul online, reprezintă un ghid al prieteniei, adresându-se tuturor copiilor cu mesaje ce consolidează educaţia susţinută în familie.
În cadrul campaniei, mesajul este susţinut şi prin brăţările prieteniei, care sunt disponibile prin parteneriatul cu Noriel. Acestea pot fi găsite în toate cele 75 de magazine ale retailer-ului de jucării şi sunt oferite gratuit copiilor şi părinţilor.
„CLUBUL PRIETENIEI CARTOON NETWORK” se derulează şi în alte ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia. Copiii pot afla detalii despre fenomenul bullying pe website-ul www.CartoonNetwork.ro/clubul-prieteniei, unde pot, de asemenea, viziona videoclipuri animate şi mesajul Cătălinei Ponor.
Hărţuirea (bullying-ul) este atunci când o persoană se poartă urât în repetate rânduri cu o altă persoană sau o face dinadins să sufere. Oricine poate fi victima hărţuirii, indiferent de vârstă. Ea poate avea loc la şcoală, acasă sau online şi poate însemna că cineva te împinge, te loveşte, te tachinează, îţi ia lucrurile, îţi dă porecle, te ignoră intenţionat sau se ia de tine pentru că eşti altfel.
Această formă de abuz poate fi:
Verbală – tachinare, ignorare/izolare, bârfă, ameninţări
Emoţională – excludere socială, umilire
Fizică – lovire, piedică, blocarea accesului
Sexuală – hărţuire, atingere explicită, avansuri repetate
Cyberbullying – trimiterea de mesaje, postări pe reţele
Un copil poate fi în situaţia de victimă a bullying-ului dacă îi este teamă să mai meargă la şcoală şi se plânge de dureri frecvente de cap şi de stomac pentru a evita să iasă din casă, are stări de panică sau coşmaruri, are puţini prieteni sau niciunul cu care să se joace, pare trist şi temător, vine de la şcoală cu hainele murdare sau cu lucrurile distruse ori are la el arme albe (cuţite, bricege sau foarfece).

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

"Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit", la final

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (A.N.T.I.P.) a implementat, în perioada februarie – septembrie 2019, campania naţională de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale „Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit.”Mesajul campaniei a fost „Cererea de servicii sexuale conduce la creşterea vic-timizării. Folosirea serviciilor unei […]