Fermierii, procesatorii și antreprenorii din mediul rural vor avea la dispoziție finanțări totale de 1,6 miliarde de euro

Date:

În prima lună a anului, România a importat în ianuarie mărfuri de peste 9 miliarde de euro, în vreme ce exporturile au fost de circa 7 miliarde, ceea ce înseamnă un minus  două miliarde de euro și perspectiva unor dezechilibre foarte mari ale  balanței comerciale. Din acest deficit uriaș, o cotă importantă provine din raportul net defavorabil dintre importurile și exporturile de alimente,  consecință a politicilor precare din agricultură din ultimii 30 de ani.

„Exportăm cantități însemnate de produse cu o valoare de piață redusă și în același timp importăm, printre altele, reziduuri de produse agricole, folosite de cele mai multe ori la creșterea animalelor, precum și produse agro – alimentare, obținute în urma unui proces de prelucrare industrială. După 1990, din  comerțul cu produse agro – alimentare s-a acumulat un deficit  de peste 22 miliarde euro, și tocmai asta încearcă Ministerul Agriculturii să corecteze prin strategiile și măsurile gândite pentru sprijinirea mai eficientă a fermierilor dar și a procesatorilor”- a declarat deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu.

Acesta a adăugat că, începând din această lună, vor fi deschise succesiv linii de finanțare   de 1,6 miliarde EUR pentru  procesare, utilaje agricole, irigații, tineri fermieri instalați, afaceri non-agricole la sate și alte investiții rurale

Fermierii, procesatorii și antreprenorii care fac afaceri non-agricole în mediul rural vor avea la dispoziție finanțări totale de 1,6 miliarde de euro, accesibile  prin 19 apeluri de proiecte are urmează să fie lansate în anul 2024, pe fonduri europene.

Vor fi două submăsuri în valoare de cumulată de 232 milioane EUR, susținute din fondurile europene din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, la care se adaugă 17 intervenții în valoare cumulată de circa 1,4 miliarde EUR, susținute din noile fonduri europene, prin Pilonul II al Planului Strategic PAC 2023-2027.

Aceste sesiuni reprezintă o oportunitate de a accesa fonduri în domenii care vizează investiții în sectoarele vegetal, forestier, achiziții de utilaje, înființarea grupurilor de producători, irigații, transfer de cunoștințe și consiliere, cooperare și prime de asigurare”- a adăugat deputatul Marian Țachianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A pierdut controlul mașinii și a ajuns în șant

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...

 Incendiu produs la o casă în satul Urziceanca, comuna Ciocănești 

Detașamentul de Pompieri Titu a intervenit cu o autospecială...

Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiștii dâmbovițeni 

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Târgoviște au oprit în...

Falșii consultanți de investiții!

Ai decis să intri în lumea investițiilor și vrei...