FEDERAŢIA „SOLIDARITATEA SANITARĂ” DIN ROMÂNIA Comunicat de presă Guvernul pune în pericol asigurarea continuităţii asistenţei medicale

13.II.2019
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” atrage atenţia public că legea salarizării (incluzând modificările operate de Guvern prin OUG 114/2018) pune în pericol posibilitatea de asigurare a continuităţii asistenţei medicale. Semnalul cel mai vizibil al acestui pericol îl constituie protestele spontane ale salariaţilor care se desfăşoară în această perioadă în diferite spitale din ţară, ele având ca temă principală scăderea veniturilor determinată în primul rând de reducerea drastică a recompenselor salariale menite să cointereseze salariaţii în asigurarea continuităţii asistenţei medicale. Aceasta este principala nemulţumire a salariaţilor de la spitalele din Tulcea, Neamţ, Paşcani, Sighetu Marmaţiei şi a celor din spitalele în care estimăm că se vor ivi în continuare proteste spontane.
În acest moment continuitatea asistenţei medicale este atacată din mai multe direcţii simultan, respectiv:
1) Prin reducerea sporului pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale şi cele de repaus săptămânal. Introducerea indemnizaţiei de hrană în suma sporurilor şi specificul unităţilor publice de sănătate (majoritatea secţiilor şi compartimentelor acestora fiind prinse în mecanismul de asigurare a continuităţii) au condus la situaţia actuală în care acest spor tinde către desfiinţare (către limita lui minimă de 1%) în multe unităţi. Menţionăm că posibilitatea de desfiinţare de facto a acestui spor a fost creată în mod intenţionat de guvernanţi prin modificarea operată în legea salarizării (faţă de Codul Muncii): trecerea de la „un spor de 100%” la „un spor de până la 100%”.
2) Prin reducerea sporului de tură. OUG 114/2018 stabileşte că acesta nu se acordă prin raportare la salariul de bază actual, ci prin raportare la salariul anterior, respectiv cel aplicabil la 1 ianuarie 2018. În condiţiile în care mărimea procentuală a sporului de tură, stabilită prin lege, este de 15%, blocarea lui la nivelul lunii ianuarie 2018 înseamnă de fapt reducerea lui la cca. 10% din salariul de bază actual. Cu alte cuvinte, prin OUG 114/2018 Guvernul le-a furat salariaţilor care efectuează ture cca. 5 puncte procentuale din valoarea sporului de tură, adică cca. 33% din el.
3) Prin blocarea tarifului orar al gărzilor medicilor la nivelul din luna ianuarie 2018. Acest efect derivă din interpretarea incorectă dată legii de Guvern, el accentuând tendinţa de a afecta mecanismele salariale menite să susţină (prin stimulare) continuitatea asistenţei medicale în unităţile sanitare publice. Prin această măsură Guvernul întoarce de fapt medicii la situaţia din prima parte a anului 2016, când activitatea din gărzile suplimentare era plătită cu mult mai puţin decât cea desfăşurată la norma de bază.
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” cere Guvernului să demareze urgent negocierile pentru remedierea acestei situaţii, reluându-i solicitarea de-a aplica, prin Ordonanţă de Urgenţă, cele două soluţii cumulative:
a) Mutarea cheltuielilor cu indemnizaţia de hrană în suma salariilor de bază. Prin această modificare legislativă se eliberează o parte din presiunea existentă la ora actuală la nivelul unităţilor sanitare pentru scăderea sporului pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale şi cele de repaus săptămânal, această intervenţie având un impact pozitiv asupra posibilităţii de asigurare a continuităţii serviciilor medicale.
b) Scoaterea sporului pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale şi cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%. Reamintim Guvernului că primul pas l-am făcut deja împreună prin Acordul încheiat în luna mai 2018, în care am convenit scoaterea sporurilor pentru gărzile suplimentare normei de bază din limita de 30%. Acum este necesară implementarea celui de-al doilea pas (pe care l-am solicitat şi la negocierile anterioare): scoaterea din limita de 30% a sporului pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale şi cele de repaus săptămânal.
Acest pachet de soluţii este în acord cu interesele publice, înlăturând riscurile care ameninţă capacitatea de asigurarea a continuităţii asistenţei medicale, şi satisface în acelaşi timp drepturile fundamentale ale salariaţilor care, prin sacrificiile pe care le fac în detrimentul vieţii personale, participă la asigurarea continuităţii asistenţei medicale în unităţile sanitare publice.
Comitetul Director

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Bugetul Educaţiei pe anul 2019 -o creştere de 47,40% faţă de anul 2018

Prin bugetul alocat învăţământului, pentru anul 2019, au fost prevăzute credite bugetare în cuantum de 39.394,2 milioane lei, faţă de 29.310,80 milioane lei în anul 2018. Astfel, Ministerului Educaţiei Naţionale i-au fost acordate următoarele fonduri, conform proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2019: Buget de stat: 30.969,26 milioane lei […]