Facturarea electronică va fi obligatorie și în relația cu consumatorii finali

Date:

Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență prin care se modifică legislația care reglementează sistemul e.Factura. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2025 devine obligatorie utilizarea sistemului de facturare electronică și pentru tranzacțiile între afaceri și consumatorii finali (B2C), dar aceasta nu este singura schimbare.

De la 1 iulie 2024 și până la sfârșitul anului va fi opțională transmiterea facturilor în sistem în relația B2C (business to consumer), adică cele pentru persoane fizice, iar de la 1 ianuarie 2025 va deveni obligatorie. Astfel, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura.

Prin această OUG se va extinde și sfera informațiilor cuprinse în bonul fiscal. Va fi înscris codul de identificare fiscală în locul celui de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.

Tot pe bonul fiscal vor fi tipărite data și ora emiterii bonului, numărul de identificare al acestuia, seria aparatului de marcat electronic fiscal sub formă de cod QR.

OUG mai prevede că vor fi exceptate de la obligația utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura persoanele impozabile care emit facturi pentru operațiuni care nu sunt supuse TVA-ului sau sumele care nu se includ în baza de impozitare a TVA, pentru care nu există obligația emiterii unei facturi, precum și misiunile diplomatice și oficiile consulare, cu excepția situației în care acestea optează pentru utilizarea sistemului.

O altă prevedere spune că asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptați temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura până la 30 iunie 2025, pentru adaptarea la sistem.

În cazul în care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul național RO e-Factura în termenul prevăzut, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii plătite la momentul livrării/prestării, aceștia vor putea notifica ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ministerul Agriculturii propune un mecanism de asigurare la secetă pentru culturile de toamnă şi primăvară

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat că  intenţionează să...

Asigurarea voluntară de sănătate – o alegere inteligentă 

 Asigurarea voluntară de sănătate este soluția ideală pentru a...