FABRICĂ CLANDESTINĂ DE PRODUCERE ŞI AMBALARE DE ŢIGARETE, DESCOPERITĂ DE POLIŢIA ROMÂNĂ ŞI D.I.I.C.O.T.

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R. şi ai Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere – I.G.P.F., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 14 percheziţii domiciliare, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 19 persoane.
Activităţile s-au efectuat la locuinţele unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale, bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, contrafacere şi punere în circulaţie de produse contrafăcute, concurenţă neloială, producere de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepoz-itare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat, deţinere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false şi spălare de bani.
Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2019, în judeţul Dolj, persoanele bănuite ar fi pus în funcţiune o fabrică clandestină de producere şi ambalare de ţigarete contrafăcute, prin folosirea unor mărci înregistrate, pe numele altor agenţi economici autorizaţi în acest sens şi aparţinând legitim acestora, precum şi a unor ambalaje de natură a crea confuzie cu cele folosite legitim de titularii mărcilor.
Ulterior, ţigaretele ar fi fost puse în circulaţie, prin diverse persoane, pe piaţa internă şi în spaţiul UE, fără întocmirea de documente legale, prin sustragerea de la plata accizelor ce s-ar fi datorat bugetului de stat, dacă activităţile respective sar fi realizat în cadrul unui antrepozit fiscal autorizat, cu respectarea legislaţiei fiscale şi comerciale.
Materia primă şi materialele necesare fabricării ţigaretelor ar fi fost procurate de la societăţi de profil din Bulgaria şi introduse în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri, ori declarate sub regim vamal de tranzit către alte ţări
ale UE.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi indisponibilizate aproximativ 50.000 de kilograme de tutun vrac, o linie de tocat, fermentat, mărunţit şi uscat tutun, o tiparniţă, materiale şi materii prime folosite în procesul de producţie, asamblare şi ambalare a ţigaretelor, respective foiţe, filtru, staniol, adeziv, blanchete, având aplicate desene similare cu mărci cunoscute de ţigarete.
De asemenea, au fost ridicate un generator, care ar fi fost utilizat pentru a evita consumul mare de energie electrică de la furnizori (pentru a nu se descoperi activitatea ilicită), 2 ansamble auto formate din cap tractor şi semiremorcă, o autoutilitară (care ar fi fost folosite pentru transportul tutunului şi a materialelor necesare prelucrării acestuia) şi 5 autovehicule. Au fost depistaţi 4 muncitori, de naţionalitate ucraineană, care s-ar fi ocupat de procesul de producţie a ţigaretelor. 6 persoane fost reţinute pentru 24 de ore, iar, faţă de alte 3, a fost luată măsura controlului judiciar.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi Serviciul Tehnic – D.I.I.C.O.T.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile prevăzute de Codul de procedură penală şi de prezumţia de nevinovăţie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ziua de 1 Iunie, marcată cum se cuvine de pompierii dâmboviţeni în mijlocul copiilor

De Ziua Copiilor, pompieri şi voluntari ISU „Basarab I” Dâmboviţa au fost în mijlocul a peste 30 de copii de la Centrul Social de Copii Bilciureşti, care au fost bucuroşi să îi vadă.Activitatea s-a desfăşurat pe trei ateliere de lucru.În primul atelier, copii au fost ajutaţi de către un instructor […]