Exproprierile din zona montană Padina, o povară financiară pentru CJ Dâmboviţa

munte turisti (1)În anul 2011, fosta conducere a CJ Dâmboviţa a pornit o acţiune de expropriere a unor terenuri din zona montană pentru construcţia celor două pârtii de schi, Cocora Padina cu o lungime de 2,6 kilometri şi Cocora Peştera cu o lungime de 1,9 kilometri. Pârtiile au o lăţime între 30 şi 50 de metri. Însă, acestor exproprieri abia în 2014 le-a venit termenul de plată şi aşa că actuala conducere de la CJ Dâmboviţa este de serviciu la făcut plăţi. Proprietarii de terenuri din zona montană au fost se pare nemulţumiţi de banii încasaţi în urma exproprierilor, aşa că au intentat procese şi au cerut în instanţă bani mai mulţi. Lucru care au şi reuşit. La momentul acesta CJ are de plată 888.649 de lei şi 100.416 euro. Mai sunt încă patru litigii pe rolul instanţelor de judecată şi probabil că la aceste sume se vor mai adăuga câteva miliarde de lei vechi pentru că sunt suprafeţe mari. Preţul oferit în 2011 de Consiliul Judeţean a fost 0,13 euro pe metrul pătrat. Judecătorii au stabilit însă preţuri de până la 25 de euro pe metrul pătrat. Mai grav este însă că banii pentru exproprieri trebuie achitaţi deşi nu avem nici pârtii de schi în Bucegi şi nici investitori interesaţi în momentul de faţă de un asemenea proiect: „Din anul 2011 s-a pornit o acţiune de expropriere a cetăţenilor care au terenuri în zona montană pentru construcţia a două pârtii de schi. Sigur că exproprierea s-a făcut atunci, plăţile se fac acum. Eu sunt de serviciu la făcut plăţi. Avem la momentul acesta, pentru că au dat în judecată, de plată 888.649 lei şi 100.416 euro, adică în total, pe lângă multele datorii pe care va trebui să le plătesc, circa 15 miliarde lei vechi, cu precizarea că mai sunt încă 3-4 litigii pe rolul instanţelor de judecată şi probabil că la aceste sume se vor mai adăuga câteva miliarde de lei pentru că sunt suprafeţe mari. Conferinta tutuianu CJD 11.04.2013Practic, în cvasimajoritatea cazurilor, cetăţenii expropriaţi au cerut instanţelor să constate că despăgubirea oferită în 2011 de Consiliul Judeţean este incorect stabilită, nu este justă cum spune legea şi instanţele au apreciat că acestea sunt despăgubirile juste. Sigur că vom plăti pentru că asta este, după regula „contractele legal făcute au putere de lege între părţile contractante”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.
Exproprieri făcute fără studiul de fezabilitate al proiectului
Se pare că proiectul construirii pârtiilor de schi pe timp de criză, nu a fost decât o poveste frumoasă şi doar atât. S-au investit bani într-un studiu de fezabilitate neconform, care a fost imediat respins de Institutul de Cercetări în Turism, subordonat Ministerului Turismului şi care dă avizul final în cazul acestor proiecte. Aşadar, proiectul este practic blocat, iar acum preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu, caută soluţii de revizuire a acestuia, dar mai ales de finanţare a proiectului, pentru că un lucru este cert: CJ nu are bani pentru o asemenea investiţie: „În acelaşi timp, vreau să ştiţi că am încheiat zilele acestea un contract cu Institutul de Cercetări în Turism, aflat în subordinea Ministerului Turismului, pentru a actualiza, fiindcă era respins, studiul de fezabilitate necesar construcţiei celor două pârtii. Nimeni nu a spus până astăzi că aveam de-a face cu o poveste cu pârtiile, adică se expropriase terenul, dar proiectul întocmit de vechea conducere a Consiliului Judeţean era respins de acest Institut care îşi dă un aviz final. Aşadar revizuiesc proiectul, institutul o să ne dea şi soluţia, mai rămâne să parcurgem ultima etapă, aceea de a găsi investitor interesat pentru că din banii CJD va fi imposibil să facem acest lucru. De asemenea, o să merg la ministrul Maria Grapini să vedem dacă anul acesta, anul viitor, există intenţia de a finanţa dezvoltarea unor pârtii de schi în cadrul Programului Naţional „Schi în Carpaţi”, pe care îl derulează de ani de zile, dar din păcate fără vreun impact concret în judeţul Dâmboviţa. Studiul de fezabilitate a fost respins pentru că cei de la Institut spuneau că traseul ales nu este cel mai bun şi că sunt zone în care sunt necesare lucrări suplimentare complicate pentru a da pantă, adică erau zone în care se intra în vale şi nu se putea ajunge din nou în deal. Erau două zone de tipul acesta şi a fost respins proiectul încă din anul 2012, dinainte să vin eu la Consiliul Judeţean. Pe aceleaşi trasee unde sunt exproprieri am găsit soluţii convenabile”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. Pârtiile de schi în zona Padina-Peştera cu siguranţă ar aduce un plus de turişti în zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ŞOALA "MIHAI VITEAZUL" PUCIOASA, CÂŞTIGĂTOAREA UNUI PROIECT EUROPEAN PENTRU PROMOVAREA VALORILOR CULTURALE

De curând şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Pucioasa a obţinut finanţare pentru Proiectul de Parteneriat Şcolar Bilateral Comenius, 13-PBL-52-DB-RO-FR, EUROPE ET TRADITIONS: Valeurs fondamentales et culturelles de l’Homme, în valoare de 24000 euro. În perioada august 2013 -august 2015, acest proiect va fi implementat împreună cu partenerul: COLLEGE FRAN-COISE SAGAN, Bornel, […]