Explozie la Mătăsaru

Explozie la o butelie, neurmată de incendiu şi fără victime în comuna Mătăsaru. A intervenit Detaşamentul Găeşti cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi sAj DB cu o ambulanţă. În urma recunoaşterii efectuată la locul evenimentului nu au fost identificate victime. Explozia a avut loc într-o cameră cu destinaţia de bucătărie. Pereţii şi tavanul s-au prăbuşit.
Proprietara a fost asistată medical de echipajul SAJ, aceasta prezentând atac de panică. Pompierii au acţionat utilizând mijloacele tehnice din dotarea autospecialei, pentru scoaterea buteliei de sub planşeul de beton prăbuşit în urma exploziei şi punerea acesteia în siguranţă.
Sfaturi şi atenţionări la utilizarea buteliilor cu GPL:
Este foarte important să nu folosiţi o butelie dacă aceasta nu este dotată cu regulator de presiune (cunoscut şi drept „ceas de butelie”) sau dacă acest dispozitiv prezintă defecţiuni ori este desigilat.
Între regulator şi robinetul buteliei este montată o garnitură specială de etanşare, care nu trebuie să prezinte vreun semn de uzură.
Ca reguli generale de utilizare şi siguranţă, trebuie să reţineţi că:

  • butelia se utilizează decât în poziţie verticală;
  • butelia nu se depozitează lângă surse de căldură (radiatoare, sobe, calorifere), sub acţiunea directă a razelor soarelui sau în încăperi nearisite;
  • butelia nu se spală cu substanţe corozive, precum soda sau leşia;
  • înainte de aprinderea buteliei, trebuie verificat dacă robinetul este oprit;
  • verificaţi în mod constant şi furtunul pentru posibile crăpături şi înlocuiţi-l dacă observaţi orice deteriorare;
  • butelia nu se va încălzi cu apă caldă sau cu flacără pentru a mări presiunea gazului;
  • nu alimentaţi/încărcaţi buteliile de la staţiile GPL auto şi nici să încercaţi să transferaţi gazul dintr-o butelie în alta.

Nu folosiţi flacăra pentru a „testa” butelia, a verifica etanşeitatea acesteia. Această metodă „tradiţională” duce la accidente, deoarece gazul aflat deja în încăpere poate provoca o explozie. Metoda corectă de verificare a etanşeităţii buteliei este una cât se poate de simplă: se realizează o spumă din apă şi săpun (sau detergent) şi apoi, cu un burete, se aplică acea spumă la îmbinarea dintre recipient şi robinet. În cazul în care sunt scăpări de gaze, acestea vor crea bule.
Nu uitaţi să verificaţi bine o butelie înainte de a o achiziţiona. Asiguraţi-vă ca este în stare bună şi nu prezintă urme de deteriorare, dar şi că pe suprafaţa ei sunt înscrise datele referitoare la expirarea verificării ISCIR. Asigură-te că această dată nu este depăşită şi nu uita că o butelie se verifică o dată la maximum cinci ani.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Atenţie la scăldat

În sezonul cald creşte numărul persoanelor care aleg să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă, a lacurilor şi în locurile de agrement. Este foarte important ca cetăţenii să conştientizeze riscul pe care şi-l asumă dacă aleg să se răcorească în locuri neamenajate şi mai ales în locurile unde […]