Examenul trichineloscopic elimină riscul unor îmbolnăviri severe

Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu trichineloză, dSp recomandă populaţiei achiziţionarea animalelor de la unităţi avizate sanitar şi achiziţionarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar.
Se impune de asemenea trimiterea la examen trichineloscopic a probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în centrelea utorizate ale Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (punctele sanitar-veterinare din pieţele agro alimentare şi la medicii veterinari din comune).
Populaţia este atenţionată că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii, nu distrug larvele de trichinella spiralis. Trichineloza (trichi-noza) este o boală produsă de parazitul trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman princon-sumul cărnii de porc, mistreţ sau urs infestate şi insufficient tratate termic.
Boala se transmite ocazional de la animale la om. Rezervorul natural de infecţie este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistreţul, ursul, lupul, vulpea) precumşi de rozătoare (şobolanul).
Omul se îmbolnăveşte în urma consumului de carne de porc, mistreţ sau urs infestată cu trichinella spiralis, atunci când această carne este insufficient fiartă sau friptă, sau estemâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
– consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;
– unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termică „în sânge”sau consumul de preparate crude saui nsufi-cient prelucratet ermic(pastramă,cârnat uscat sau afumat, şuncă);
– achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
– tăierea clandestină a animalelor;
Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă existăşi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.
Următoarele semen clinice sunt suggestive pentru diagnosticul de trichineloză: febră, edeme palpebrale (tumefierea pleoapelor) şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri muscular şi adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Prezentarea la medic este obligatory odată cu apariţia primelor semne de boală.
Boala durează în medie 3-6 săptămâni, dar existăşi forme severe cu o evoluţie de 2-3 luni. Decesele sunt datorate complicaţiilor cardio-vas-culare (miocardită) şi neurologice (encefalită, mielită).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

DIANA IVĂNCESCU ESTE CEA MAI BUNĂ SPORTIVĂ DÂMBOVIŢEANĂ A ANULUI 2017

Atleta legitimată la Clubul Sportiv Târgovişte a reuşit să le devanseaze pe cele trei luptătoare, care au completat podiumul. Performanţă de senzaţie obţinută Clubul Sportiv Târgovişte, care a dat judeţului cel mai bun sportiv al anului 2017, dar şi cel mai valoros antrenor. Potrivit clasamentului întocmit de Direcţia Judeţeană pentru […]