Daniel Cristian Stan, primarul Municipiului Târgoviște, s-a declarat foarte nemulțumit de atitudinea și modul în care înțeleg să își onoreze responsabilitățile unii furnizori de utilități publice, în mod special cei aflați pe poziții de monopol. Edilul a spus că va iniția, prin intermediul Asociației Municipiilor din România, schimbări legislative menite să-i facă mai receptivi pe furnizorii de utilități, pornind de la necesitatea obiectivă a unei reglementări clare. Problemele nu sunt de ieri, de alaltăieri și au fost situații în care au fost puse în dificultate investițiile derulate de administrațiile publice. Durează exagerat de mult eliberarea avizelor, unele tarife sunt exagerate, este multă birocrație. Plus că sunt frecvente situațiile în care nici nu se asfaltează bine o stradă, că se solicită intervenții le rețele, care ar fi putut fi realizate din timp.
„Dacă pe zona de furnizare ai capacitatea de a-ți alege furnizorul, pe zona de distribuție suntem captivi. Nu ai cu cine să discuți. Dacă ne gândim la Electrica, filiala este pe undeva pe la Cluj sau ceva de genul acesta. Dacă ne gândim la Distrigaz, iar nu-i găsești pe aici pe aproape. Dar, bani se iau din Târgoviște!
Vrei să faci o investiție acum, indiferent de natura acesteia și de importanță, ți se impune studiu de coexistență. Asta înseamnă să vii tu, ca beneficiar, să plătești pe unul care să spună: da poți să faci investiția lângă rețeaua electrică. Păi tu, ca avizator, în momentul în care emiți avizul, nu poți să spui că nu pot să o fac acolo, să o dau un metru mai în stânga sau mai în dreapta? Trebuie să plătesc pe cineva, să dureze 3-4 luni de zile să facă acel raport, apoi să vin la tine să-mi spui da, este bine. Păi, pe ce bani? De unde?
Voi solicita prin Asociația Municipiilor din România niște schimbări legislative pe această componentă. Și niște termene care trebuie să fie impuse! Pentru că altfel ajungem în situația să dureze 6-8 luni de zile până obții nu știu ce aviz, în condițiile în care tu trebuie să finalizezi o investiție într-un an de zile.
De multe ori, pe anumite tipuri de investiții, valoarea branșamentului depășește valoarea investiției. Vă dau exemplu stațiile electrice de încărcare. 45 de stații, am obținut finanțarea. Ca să facem branșamente și avizele tehnice de racordare , costă de vreo două ori mai mult decât investiția în sine. Este halucinant ce spun. Nu suntem dispuși să facem aceste investiții total aiurea. Adică, un distribuitor care încasează ar trebui să asigure consumatorilor condițiile astfel încât să nu aibă alte costuri decât acelea ale furnizării serviciului.
Repet, pe zona legislativă trebuie schimbate niște lucruri și ne vom adresa inclusiv instanțelor de judecată, în situația în care, din cauza lipsei de implicare, vom suferi prejudicii pe zona de investiții”, a explicat edilul Târgoviștei – Daniel Cristian Stan.
Nemulțumirile sunt la fel de mari în situațiile frecvente când, imediat ce se finalizează lucrările de asfaltare a străzilor, Electrica, Distrigaz și Compania de Apă își amintesc că au investiții de realizat sau motivează cu cine știe ce avarie. În condițiile în care se transmit din timp notificări cu privire la proiectele care urmează să intre în implementare.
„Deși pe absolut toate investițiile au fost făcute notificări din timp în care le-am menționat că urmează să reabilităm străzile respective, foarte repede după ce se finalizează lucrările, inclusiv stratul final, încep fie să implementeze investiții, fie spun că au avarii. Păi, în momentul în care v-am spus că urmează să reabilităm strada, nu știați că aveți conductele vechi în zona respectivă și să le schimbați? Adică, cred că unii muncesc, iar alții își bat joc. Indiferent că am impus condiția de refacere cu betonare, un metru stanga-dreapta, niciodată o stradă care este spartă nu va mai fi refăcută la nivelul unui strat continuu de asfalt.
Nu mai spun că atunci când îți este lumea mai dragă pică rețeaua! Păi, degeaba am făcut noi stații de pompare pe zona de canalizare spre exemplu, dacă trebuie să mergem cu generatoare. Eu am nevoie de stația de pompare când plouă foarte mult, mai și tună, mai și fulgeră. În momentul ăla, pot să închid stația de pompare, că nu am ce să mai fac cu ea. Și se umple strada de apă! Și nu se mișcă absolut nimic. Este o chestiune care trenează de prea mult timp. Și pe furnizarea apei este aceeași problemă. A picat curentul, s-au dus hidrofoarele, nu se mai furnizarea apă”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.