Elevii din clasele terminale -a opta şi a douăsprezecea, merg fizic la şcoală şi în scenariul roşu

Ministrul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au ajuns la un acord pentru ca şi elevii din clasele terminale – a opta şi a douăsprezecea, să meargă fizic la şcoală şi în scenariul roşu, adică atunci când rata de infectare cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori, dar este sub 6 la mie.
Prin Ordin de ministru, Scenariul 3 se modifică şi elevii din anii terminali, clasele a Vlll-a şi a XII-a, a XIII-a, şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, de luni, 8 martie 2021, vor veni fizic la şcoală „până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în respectivele clase terminale”.
Prevederile noului ordin comun
Astfel, noul ordin comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii menţionează că:

 • Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiolog-ică, cu excepţia depăşirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.
 • În situaţia în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori, dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezenţă fizică în unitatea de învăţământ pentru:
 • toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul primar,
 • elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în respectivele clase terminale;
 • La nivelul localităţilor unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi activitatea didactică se desfăşoară exclusiv online.
 • Este permisă organizarea cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ din localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a:
 • simulărilor examenelor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali;
 • evaluărilor naţionale;
 • orelor remediale pentru toate clasele.
 • Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învăţământul vocaţional este obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz, este necesară asigurarea de spaţii individuale pentru exersare.
 • Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă,

precum şi în timpul tuturor orelor de educaţie fizică desfăşurate în spaţii exterioare.
În documentul publicat în Monitorul Oficial, se prevede „participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu”. Adică fără să precizeze ce se întâmplă cu elevii din anii terminali care nu vin fizic la şcoală pentru că ordinul actual le interzice asta. În plus, nu există nicio rotaţie a acestora prevăzută în noile reguli, cum era, de exemplu, în ordinul din toamnă când era prevăzut faptul că elevii vin la şcoală, împărţiţi în jumătatede clasă, câte două săptămâni, apoi trec online două săptămâni.
Practic, potrivit noilor reglementări, dacă dintr-o clasa a VIII-a cu 20 de elevi, decid pe baza voinţei lor să vină doar 5 elevi (până la maximum 13), pentru restul nu este prevăzută organizarea de cursuri online sau un alt tip de interacţiune a acestora cu clasa sau profesorii de la şcoală.
Nu există nicio regulă după care se aleg elevii în acea jumătate de clasă din an terminal care trebuie să vină la şcoală în scenariul 3 sau vreo regulă după care se aleg elevii care stau acasă conform acestui nou ordin. Este în schimb obligatorie predarea online pentru elevii care rămân acasă în izolare, carantina, sunt infectaţi sau au simptome, ori au probleme de sănătate sau locuiesc cu persoane care au probleme de sănătate, pentru că regula a fost introdusă în ordinul precedent şi a rămas valabilă.
O altă prevedere importantă este că va fi permisă organizarea în şcoli, cu prezenţă fizică, a cursurilor de recuperare a materiei pierdute (cursuri remediale) pentru absolut toate clasele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Un cutremur cu magnitudinea 3,9, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău

În ziua de 08 Martie 2021 la ora 00:34:28 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.9, la adâncimea de 144 km.Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 66 km E de Braşov, 83 km NE de Ploieşti, 109 km […]