Dupa pesta, loveşte fermele şi „boala oii nebune”

0 0

Autorităţile sanitare veterinare nu comunică nimic despre boala periculoasă care bântuie fermele de ovine din ţara noastră. Boala este trecută sub tăcere în timp ce sunt lichidate mii de oi. Scrapia înseamnă pentru ovine ce înseamnă pesta porcină africană pentru porci. Adică, dacă o oaie are boala, riscul de a se contamina şi celelalte oi din turmă este extrem de mare. Nu există tratament, nici vaccin, iar turma unde s-a depistat scrapia trebuie sacrificată.
ATENŢIE!
SCRAPIA ESTE O BOALĂ CARE SE DECLARĂ OBLIGATORIU, ADICĂ ORICE SUSPICIUNE SE ANUNŢĂ OBLIGATORIU, IMEDIAT CE A FOST OBSERVATA.
Este important să raportaţi de fiecare dată orice animal suspect. Chiar dacă nu sunteţi siguri că animalul este infectat, anunţaţi medicul veterinar. Nu este nici o problemă dacă nu se confirmă scrapia, chiar şi în cazul unei alarme false este important că aţi anunţat medicul veterinar, avertizează ANSVSA.
CE ESTE SCRAPIA?
Scrapia este o boala degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor. Boala este asociată cu prezenţa unor proteine anormale, denumite prioni şi face parte dintr-un grup de afecţiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile. Apariţia acestei boli şi gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii şi oprirea răspândirii acesteia.
În România, baza legală este Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul şi eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă.
Scrapia este cunoscută în lume de peste 200 de ani, dar în România este prezentă numai din anul 2002, când a fost confirmată oficial de LNR-EST din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.
SE ACORDĂ DESPĂGUBIRI? DA!
Proprietarii primesc despăgubiri pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animal distruse în cazul în care prezenţa unei forme de EST este suspi-cionată sau confirmată oficial.
Aplicarea măsurilor de control şi eradicare a bolii presupune acordarea de despăgubiri proprietarilor de animale pentru animale sacrificate, ucise sau altfel afectate, în afara asigurărilor şi plăţilor recuperate prin valorificarea produselor şi subproduselor de la animale sacrificate, moarte sau ucise, în condiţiile legii. Medicul veterinar de liberă practică împuternicit care îşi desfăşoară activitatea în raza dumneavostră vă va îndruma asupra procedurii ce trebuie urmată, în conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Există un program de supravegherea activă pentru EST/Scrapie?
DA!
În conformitate cu prevederile Regulamentului 999/2001, România este obligată să testeze prin examene de laborator un anumit număr de ovine şi caprine sacrificate pentru consum uman, pe probe de creier recoltate de la acestea. Aceste probe trebuie colectate din abatoare. Acelaşi regulament prevede că România este obligată să testeze prin examene de laborator un anumit număr de ovine şi caprine moarte sau suspecte. în vârstă de peste 18 luni, pe probe de creier recoltate de la acestea. Aceste probe trebuie colectate direct din ferma sau gospodăria populaţiei, susţine ANSVSA într-un document publicat pe pagina sa oficială.
Fermierii români trebuie să ştie că riscă pedepse cu închisoarea şi amenzi uriaşe dacă nu anunţă medicul veterinar că au în exploataţie un animal suspect de scrapie, conform Regulamentului (CE) nr.
999/2001.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Amenzi de 700.300 lei, aplicate de comisarii OPC

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea rechizitelor şi uniformelor şcolare. Privind comercializarea rechizitelor şcolare, au fost controlaţi 551 operatori economici, la 328 (59,16%) dintre aceştia constatându-se abateri de la prevederile legale în vigoare. Au fost controlate […]