Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români, marcată de liceenii târgovişteni

Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români. Fiind o sărbătoare a dragostei, se poate spune că Dragobetele este echivalentul mioritic pentru Valentine’s Day.
Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi „Cap de primăvară”, „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.
Vineri, 22 februarie, la sediul Bibliotecii Judeţene „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa, a avut loc un program dedicat zilei de Dragobete. În deschiderea evenimentului, elevii Liceului Teoretic „Petru Cercel” din Târgovişte, sub coordonarea profesorului Cătălina Voicu, coordonator în cadrul proiectului european „Justice has no gender”- „Justiţia nu are nici un gen”, un proiect ce are ca scop creşterea gradului de conştientizare a elevilor cu privire la elefectele negative ale stereotipurilor folosite în societatea românească faţă de persoanele cu dizabilităţi şi care fac parte din anumite etnii, au prezentat un mesaj mobilizator şi plin de emoţie „Gândeşte dincolo de tine!”
Elevii coordonaţi de prof. Olivia Manuela Stănescu, au susţinut momente muzicale la pian. Atmosfera de Dragobete a fost completată cu momentele artistice susţinute de elevii Liceului Teoretic „Petru Cercel” din Târgovişte, sub coordonarea doamnei bibliotecar Gabriela Stroes-cu. Evenimentul s-a încheiat cu vernisajul Expoziţie de flori handmade – realizată de prof. Popa Barbara şi elevii Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.
La eveniment a luat parte şi conducerea Bibliotecii Judeţene „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa, prof. univ. dr. Agnes Erich, managerul Biblioteii şi prof. Alexandru Ştefănescu, şef Serviciu Relaţii cu Publicul al instituţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Razie de amploare sâmbătă noapte, în judejul Dâmboviţa

In urma unei razii, poliţiştii din Dâmboviţa au constatat două infracţiuni şi au aplicat 579 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare se ridică la 123.945 de lei. De asemenea, poliţiştii au reţinut şapte permise de conducere şi au retras şase certificate de înmatriculare. In cursul nopţii de 23 spre 24 […]