Published On: mar, sept. 24th, 2019

Dpt. Oana Vlăducă, întrebare privind alocările financiare pentru înfiinţarea şi extinderea reţelelor de gaze naturale

Dpt. Oana Vlăducă, membru al Grupului Parlamentar Pro Europa, s-a adresat, în scris, lui Daniel Suciu – viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Niculae Bădălău- ministrul Economiei, ream-intindu-le de criza, de la un an la altul mai acută a lemnelor de foc pentru încălzirea locuinţelor şi prezentând o posibilă rezolvare, anume amenajarea de reţele de distribuţie de gaze naturale. Oana Vlăducă întreabă care sunt sumele alocate pentru înfiinţarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu gaze, în unităţile administrativ-teritoriale, atât prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cât şi prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, prevăzut prin Ordonanţa 114/2018? Cei doi miniştri au fost solicitaţi să răspundă şi care sunt obiectivele cuprinse în strategia Guvernului privitoare la exploatarea gazelor din platforma continentală a Mării Negre, ştiind faptul că zăcămintele de aici reprezentând speranţa României de a produce mai mult gaz, pentru o perioadă îndelungată.
„Una dintre problemele semnalate în cadrul deplasărilor în teritoriu, cu precădere de către locuitorii din mediul rural, o reprezintă criza, tot mai accentuată, a lemnelor de foc. Este cunoscut faptul că Regia Naţională a Pădurilor -Romsilva nu mai poate asigura necesarul de lemn de foc pentru gospodăriile populaţiei decât într-o proporţie de maximum 50%, procent care va fi în continuă scădere, în condiţiile în care se aplică măsurile legale necesare protejării fondului forestier naţional. În acest context al crizei de lemn de foc, preţul a explodat, în lanţul de distribuţie intervenind firme private care fac profituri consistente în defavoarea consumatorului român. La preţul foarte mare al lemnelor de foc se adaugă costurile transportului, deloc de neglijat.
În aceste condiţii, persoanele cu venituri modeste, de regulă vârstnici, se văd în situaţia de a nu putea să-şi asigure cantitatea de lemne necesară pentru traversarea anotimpului rece.
Din păcate, mulţi dintre cetăţeni nu au alternativă, în condiţiile în care în localităţile în care trăiesc nu există reţele de distribuţie a gazelor naturale, care ar reprezenta o soluţie mult mai simplă, mai accesibilă.”- a argumentat Oana Vlăducă

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>