Două centre de permanenţă funcţionează în judeţul Dâmboviţa

La ora actuală, în judeţul Dâmboviţa, funcţionează două de centre de permanenţă care sunt în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa. Este vorba despre Centrul de permanenţă Răcari şi Centrul de permanenţă Gura Şuţii.
Potrivit directorului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa, Niculina Sandu, cele două centre funcţionează la parametrii normali iar programul este de la ora 15.00 la ora 8.00 de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale se asigură o continuitate de 24 de ore. Deci rolul principal al centrelor de permanenţă este de a degreva camerele de gardă de acele cazuri care nu necesită intervenţie medicală imediată.
În cadrul centrelor de permanenţă, se asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă. Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanenţă sunt:asistenţă medicală în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice, trimitere către alte specialităţi în vederea internării, în situaţiile care depăşesc competenţele medicului de familie, administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă, aceasta se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă, în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, medicaţia se asigură din trusa de urgenţă, atât cât va fi necesar pacientului până ajunge la medicul său de familie.
Pacienţii sunt consultaţi gratuit, nu li se pot elibera reţete compensate sau bilete de trimitere, dar li se acordă primul ajutor de care au nevoie şi reţete medicale simple. Aici se pot asigura şi mici urgenţe. În cazuri mai grave, se va chema ambulanţa şi pacientul va fi dus către un spital.
În cele două centre de permanenţă de la Răcari şi Gura Şuţii îşi desfăşoară activitatea 16 medici, câte opt medici în fiecare centru.
Buget suplimentat cu 25 de milioane de lei
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că pregăteşte un act normativ pentru asigurarea continuităţii şi decontării asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, precizând că acesta va cuprinde şi criterii de evaluare a eficienţei acestora.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Peste 100 de conducători auto, amendaţi în ultimele 24 de ore pentru viteză excesivă pe drumurile din Dâmboviţa

Poliţiştii rutieri, sprijiniţi de efective de la ordine publică, au continuat acţiunile pentru prevenirea şi combaterea accidentelor de circulaţie, în special a celor produse pe fondul vitezei excesive. Astfel, poliţiştii au aplicat 210 sancţiuni contravenţionale, dintre care 119 pentru nerespectarea regimului legal de viteză. Opt şoferi au fost înregistraţi de […]