Discrepanțe mari în ce privește veniturile, în favoarea locuitorilor din mediul urban

Date:

Potrivit datelor oficiale, în trimestrul IV al anului trecut veniturile totale medii lunare au fost de 7.504 lei pe o gospodărie  şi de 2.999 lei pe persoană, în creştere cu 2,8% atât pe o gospodărie cât şi pe o persoană, faţă de trimestrul precedent, au calculat statisticienii.

Statisticienii au calculat că există însă diferențe substanțiale în ceea ce priveşte mediul de rezidenţă. Concret, în perioada analizată  nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban a fost de 8.274 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 3.575 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural. Adică fiecare persoană de la oraș are în medie, echivalentul a 300 de euro în plus pe lună!

Diferențe sunt și din punct de vedere al structurii veniturilor totale,  în mediul urban ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale în veniturile totale fiind de 72,8%, mai mare cu 15,7 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea veniturilor din prestaţii sociale a fost de 21,4%, mai mare cu 1,6 puncte procentuale faţă de cea din mediul urban. Ponderea veniturilor în natură a fost de 12,3% în mediul rural, de 2,9 ori mai mare faţă de cea din mediul urban.

Potrivit datelor INS, cheltuielile băneşti medii lunare au fost, în trimestrul IV 2023, de 6.086 lei pe o gospodărie (2.433 lei pe o persoană), mai mari cu 0,3% faţă de trimestrul III 2023.

În trimestrul IV 2023, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost  consumul (cheltuielile băneşti de consum şi contravaloarea consumului uman din resurse proprii) de 4.039 lei lunar pe o gospodărie (62%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor de 2.064 lei pe o gospodărie (31,7%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuielile băneşti de producţie şi contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) de 123 lei pe o gospodărie (1,9%).

INS mai menţionează că mediul de rezidenţă evidenţiază diferenţe între nivelul cheltuielilor totale medii lunare. În mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 7.096 lei, mai mari de 1,2 ori decât în mediul rural. Astfel, o persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 3.066 lei lunar, de 1,5 ori mai mult decât o persoană din mediul rural.

Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe a fost de 35,2% în cheltuielile totale, cu 9 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii a fost de 11,9% în cheltuielile totale, de 3,7 ori mai mare decât în mediul urban.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1.383 lei pe o gospodărie au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (34,2%).

Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile lunare destinate pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili, în valoare de 612 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 15,2%, de cele pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte în valoare de 332 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 8,2% în cheltuielile totale de consum medii lunare şi de cheltuielile pentru băuturile alcoolice, tutun în valoare de 299 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,4% în cheltuielile totale de consum medii lunare precum şi de cheltuielile pentru transport în valoare de 289 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,2%.

Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor gospodăriilor populaţiei a fost cel efectuat pentru educaţie de 22 lei pe o gospodărie (0,6% din cheltuielile totale de consum medii lunare).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Pahare de Bohemia Cristal: Eleganță și Rafinament în Fiecare Picătură

Bohemia Cristal este un nume sinonim cu luxul și...

Soluții Localizare GPS Pentru Utilaje de Construcții

Sectorul construcțiilor se numără printre cele mai dinamice și...