Diabetul zaharat – o problemă de sănătate publică

0 0

A avut loc o conferinţă de presă având ca temă diabetul zaharat – o problemă de sănătate publică.
Printre măsurile care vizează îmbunătăţirea modului de monitorizare a glicemiei şi tratamentelor necesare pacienţilor cu diabet se numără HG 737/2018, adoptată de Guvern în data de 1 octombrie, prin care Programul Naţional de diabet a fost reorganizat în două subprograme:
– subprogramul de diabet zaharat tip 1;
– subprogramul de diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice şi diabet gestaţional.
Pentru realizarea unui control optim al nivelului de glicemie, a fost asigurat accesul bolnavilor cu diabet zaharat tip 1 la tehnologii de ultimă generaţie în domeniul dispozitivelor medicale specifice pentru administrarea tratamentului şi automoni-torizarea nivelului glicemic.
Beneficiile introducerii acestor sisteme moderne de monitorizare şi tratament constau în eficientizarea schemelor terapeutice administrate bolnavilor insulino-dependenţi şi reducerea riscului de apariţie a hipoglicemi-ilor şi a complicaţiilor cronice specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat, precum şi a severităţii acestor episoade.
Accesul la sistemele de monitorizare continuă a glicemiei şi sistemele de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora, este asigurat prin 11 centre de specialitate din ţară, în baza unor criterii de eligibilitate. Se estimează ca printre beneficiarii acestor dispozitive vor fi şi 3600 de copii.
Achiziţia, montarea şi eliberarea dispozitivelor medicale specifice diabetului zaharat se realizează prin centrele metodologice regionale din Bucureşti (4 spitale), Timişoara (2 spitale), Iaşi (2 spitale), Cluj (2 spitale), Dolj (1 spital).
De asemenea, anul acesta, au fost introduse în Lista de medicamente compensate şi gratuite trei molecule noi, care cresc opţiunile de tratament ale adulţilor cu diabet zaharat tip 2. Moleculele nou introduse contribuie la îmbunătăţirea controlului glicemic, prin administrare în combinaţie cu alte medicamente hipoglicemiante, inclusiv insulină, când acestea, împreună cu dieta şi exerciţiile fizice nu asigură un control glicemic adecvat.
Tot din acest an, în pachetul de servicii medicale de baza acordat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost introdus screeningul prenatal realizat la nivelul maternităţilor din ţară. În cadrul acestui pachet, fiecare gravidă are acces la o serie de servicii medicale printre care sunt incluse controlul glicemiei şi toleranţa la glucoză.
La nivel naţional, în anul 2017, 1.785.300 de persoane cu vârstă între 20 şi 79 de ani, reprezentand 12,4% din populaţia Romaniei sufereau de diabet. În anul 2018, 823.280 de pacienţi cu diabet beneficiază de tratament în cadrul Programului Naţional de diabet. Şi în rândul copiilor se constată o creştere a incidenţei diabetului. Astăzi sunt în monitorizare 3.440 de copii cu diabet zaharat tip 1.
La nivel mondial, 1 din 11 adulţi are diabet (aproximativ 425 milioane), iar majoritatea cazurilor sunt diabet tip 2. În Europa, peste 66 de milioane de persoane suferă de diabet zaharat, din care peste 38% dintre cazuri nu au fost diagnosticate şi prezintă un risc mai mare de complicaţii.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Rectificare pozitiva a bugetului Consiliului Local Târgovişte

Consilierii locali municipali au fost convocaţi, ieri după-amiază, în şedinţă extraordinară, principalul punct pe ordinea de zi fiind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipalităţii. Este vorba despre o rectificare pozitivă, bugetul local de venituri fiind majorat cu suma de 2,588 milioane de lei, din care cea mai mare […]