DGASPC Dâmboviţa şi Fundaţia „SERA ROMÂNIA” luptă în vederea reducerii numărului de copii cu măsură de protecţie specială

Ş.E.

dgaspcUrmărindu-se interesul superior al copilului de a creşte în cadrul propriei familii, a fost derulat începând cu anul 2013 parteneriatul cu Fundaţia „SERA ROMÂNIA”, în cadrul proiectului „Reintegrare/integrarea copiilor beneficiari ai unei măsuri de protecţie specială în familia naturală/lărgită”.
Parteneriatul s-a prelungit şi în anul 2015, prin hotărârea nr. 234/16.07.2015 a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cotele de participare fiind de 40% DGASPC (215.280 lei) şi 60% Fundaţia SERA (322.920 lei). Acest nou parteneriat cu Fundaţia SERA România, valabil 18 luni, are ca obiectiv general prevenirea instituţionalizării a cel puţin 50 de copii din judeţul Dâmboviţa.
„Astfel, în perioada octombrie 2015 – august 2016, au fost sprijinite 8 familii în vederea prevenirii instituţionalizării pentru un număr de 32 copii şi o familie unde au fost reintegraţi din sistemul de protecţie 3 copii. Au fost achiziţionate materiale de construcţii pentru asigurarea condiţiilor de locuit în familiile naturale şi s-au acordat alimente, rechizite şi materiale igienico-sanitare în valoare de 67269,11 lei.
În acest moment se află în lucru cazurile a 4 familii, cu un număr total de 16 copii şi se estimează ca în perioada următoare să fie efectuate cheltuieli în valoare aproximativă de 35000 lei în vederea prevenirii separării acestor copii de familiile naturale.
Cu sprijinul specialiştilor din cadrul instituţiei, suplimentar faţă de parteneriatul cu Fundaţia SERA România, de la începutul anului 2016, au fost reintegraţi în familia naturală sau extinsă un număr de 68 copii, datorită faptului că în conformitate cu legislaţia în vigoare, nu se mai impunea măsura de protecţie specială.
Începând cu luna august 2016, a intrat în vigoare noua Lege a adopţiilor, iar modificările aduse de către aceasta cresc şansele copiilor din sistemul de protecţie specială, de a avea propria familie, în cazul în care reîntoarcerea în familia biologică nu este posibilă.
Astfel, în ultima lună, au fost deja înaintate către instanţă 5 dosare pentru deschidere procedură de adopţie, datorită reducerii la 6 luni de la data instituirii măsurii de protecţie specială, a perioadei în care pot fi demarate procedurile de adopţie dacă părinţii şi rudele copilului de până la gradul al patrulea nu sunt găsite.
De la începutul anului 2016 s-a realizat deschiderea procedurii de adopţie naţională pentru 37 copii, au fost emise de către instanţă 16 încredinţări în vederea adopţiei, 15 încuviinţări de adopţie naţională şi o încuviinţare adopţie internaţională. Deoarece potrivirea dintre adoptator şi copil se va face la nivel local, specialiştii din cadrul instituţiei noastre au fost instruiţi de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în vederea utilizării Registrul Naţional pentru Adopţie. Astfel, specialiştii din toate judeţele au acces la o bază de date comună, care cuprinde copiii adoptabili şi familiile care doresc să adopte.
O modificare foarte importantă a legii, în beneficiul copiilor adoptabili cu vârsta mai mare, o reprezintă faptul că părinţii adoptivi pot solicita concediu de acomodare de un an, chiar şi pentru copii mai mari de doi ani. În această perioadă, unul dintre părinţi poate încasa o indemnizaţie de 1.700 de lei pe lună. Astfel, de la începutul anului 2016 au fost eliberate 20 atestate pentru familii adoptatoare, iar numărul familiilor care solicită eliberarea atestatului este în continuă creştere de la apariţia noilor modificări legislative”, a declarat ing. Cristiana Bucur, director DGASPC Dâmboviţa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Jocul ofensiv şi bună pregătire fizică, atuurile învingătorilor PAS Pucioasa - Gloria Corneşti 1-3 (1-0)

Stadionul Dumitru „Tică” Popescu, teren tare cu denivelări, spectatori 150. Au marcat: Florescu (min. 18), respectiv Ghiţă (83), Gae (85), M. Matei (88). Şuturi spre poartă 5-21, pe spaţiul porţii 4-14, cornere 2-12. Au arbitrat bine: Mugurel Ciocmată 6 -Aron Pitiş 6.5, Florin Ene 6.3 (toţi din Târgovişte). Cartonaşe galbene: Savu, […]