ANSVSA a organizat, alături de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, o întâlnire cu reprezentanți ai Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP, Asociației Holstein România și Federației Crescătorilor de Bovine din România. Ședința a fost urmarea sesizării fermierilor cu privire la folosirea în produsele din lapte a unor înlocuitori și a altor practici nelegale utilizate de anumiți agenți economici cu impact negativ asupra prețurilor produselor lactate autentice și, implicit, asupra activității fermerilor și procesatorilor din acest domeniu.
Conducerea ANSVSA și-a exprimat deschiderea pentru sprijinirea crescătorilor de animale în obținerea și comercializarea produselor lactate autentice și sigure pentru consum, aratând că inspectorii ANSVSA verifică permanent modul în care cerințele sanitar – veterinare și de siguranță a alimentelor sunt respectate în unitățile de pe teritoriul național unde acestea se produc și comercializează.
De asemenea, la nivelul ANSVSA au fost implementate metode analitice care permit identificarea grăsimilor vegetale din produsele lactate și verificarea conformității produselor lactate. Este previzionată dezvoltarea capacității analitice pe acest segment la mai multe laboratoare din rețeaua ANSVSA.
S-a apreciat faptul că aplicarea articolului 6* din Legea laptelui și a produselor lactate, care reglementează delimitarea la comercializare a produselor lactate autentice de cele pe bază de lapte și cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate și aprobarea normelor metodologice și a ghidului de definiții și termeni folosiți în industria laptelui, vor permite clarificarea cerințelor pentru operatorii din domeniu și efectuarea de controale tematice țintite pentru verificarea respectării prevederilor legistative specifice.
Discuțiile au vizat măsurile suplimentare, necesare pe termen scurt, care să permită susținerea producătorilor de produse lactate autentice, fiind astfel propuse pe de o parte controale tematice organizate de ambele instituții pentru identificarea falsificării produselor și utilizarea de practici incorecte și, pe de altă parte, mesaje de interes public, prin campanii de informare care să conștientizeze consumatorii asupra compoziției produselor pe care le cumpără și să permită alegerea lor în cunoștință de cauză.