Deţinea o armă de vânătoare şi un pistol cu gaze, cu permisul de port armă expirat

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Arme, Exlozivi şi Substanţe Periculoase au descoperit la domiciliul unui bărbat de 46 de ani, din Comişani, o armă de vânătoare şi un pistol cu gaze, supuse autorizării. În urma verificărilor efectuate a reieşit că, deşi valabilitatea permisului de port armă era expirată, acesta nu a predat armele la un armurier autorizat, în conformitate cu prevederile legale.
Pe numele lui, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar armele descoperite au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. De asemenea, faţă de acesta a fost dispusă măsura anulării dreptului de port şi folosire a armelor letale şi neletale supuse autorizării.
Poliţia dâmboviţeană atrage atenţia deţinătorilor legali de arme letale şi neletale supuse autorizării cu privire la obligativitatea prelungirii valabilităţii permisului de armă, înainte de expirarea acestuia
Condiţiile în care poţi să obţii autorizarea sau să pierzi permisul
În linii mari, pentru a obţine autorizaţia de procurare trebuie să ai peste 18 ani, să nu fi suferit anumite condamnări, să nu ai calitatea de inculpat în anumite cauze penale, să fii apt din punct de vedere psihologic şi medical pentru asta şi să nu fi considerat un pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor. De asemenea, Legea mai impune doritorilor şi să fi absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată special pentru acest lucru.
Abia după ce ţi-ai procurat arma, eşti obligat să mergi în termen de trei zile lucrătoare de la data procurării la organul de poliţie care ţi-a dat autorizaţia pentru a obţine şi permisul de armă (asta dacă nu îl aveai deja, caz în care mergi să înscrii arma în permis). Cât despre valabilitatea permisului, aceasta este de cinci ani, urmând ca organele poliţiei să-i aducă aminte titularului cu cel puţin şase luni înainte că permisul urmează să expire. Pentru prelungirea valabilităţii (cu încă cinci ani) se verifică, în mare, cam aceleaşi condiţii de mai sus referitoare la lipsa condamnărilor respective, a calităţii de inculpat ş.a.m.d. Titularul trebuie să meargă anual într-un poligon autorizat la trageri, iar pentru a cere prelungirea permisului trebuie să faci dovada acestor şedinţe anuale (excepţie fac cei cu arme de vânătoare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Abaterile pietonilor, principala cauza generatoare de accidente rutiere

În această perioadă, poliţiştii sfătuiesc conducătorii auto să acorde o atenţie deosebită pietonilor. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură la traversare. Pietonii sunt sfătuiţi să îşi ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către […]