Destructurarea unui grup infracţional organizat care se ocupa cu fraudă informatică

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a patru bărbaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi fraudă informatică.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 6 – 7 februarie a.c., inculpaţii au manipulat fraudulos mai multe terminale ATM amplasate pe raza judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, folosind instrumente de plată electronică nenominale, preplătite, emise de instituţii financiare din Spania.
În fapt s-a reţinut că la data de 06.02.2017, orele 18.27, sistemul informatic centralizat al unei unităţi bancare de pe raza municipiului Ploieşti a înregistrat efectuarea unei retrageri de numerar de la ATM-ul băncii în sumă de 2000 de lei. La aceeaşi dată, tot pe raza mun. Ploieşti şi la ATM-uri aparţinând aceleiaşi unităţi bancare, au mai fost înregistrate alte 5 operaţiuni de retragere numerar a câte 2000 de lei fiecare.
Suspiciunile de fraudă sau fundamentat pe faptul că deşi sistemul informatic al băncii a înregistrat tranzacţiile cu status eşuate, în fapt sumele au fost retrase din automatele bancare.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că acelaşi tip de incidente s-au înregistrat şi pe raza municipiului Târgovişte, la mai multe a ATM-uri aparţinând aceleiaşi unităţi bancare.
Astfel, la data de 07.02.2017, în jurul orelor 16.00 procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au organizat o acţiune de supraveghere a ATM-urilor unităţii bancare, ocazie cu care au fost depistaţi în zona unui ATM amplasat în municipiul Târgovişte, inculpaţii care utilizau pentru deplasare un autoturism înmatriculat în Spania.
Cu ocazia efectuării controlului corporal asupra acestora şi asupra autoturismului au fost găsite mai multe carduri bancare, emise de o bancă din Spania înscrise cu coduri PIN, suma de aproximativ 20.000 lei şi telefoane mobile. În continuare, efectuându-se investigaţii s-a constatat că inculpaţii erau cazaţi într-o unitate hotelieră de pe raza municipiului Târgovişte.
După verificările efectuate, s-a constatat că, împreună cu cei trei inculpaţi, în hotel mai erau cazaţi încă doi suspecţi în cauză precum şi inculpatul OCHEŞOIU GICU, care după ce a fost legitimat, a aruncat un card avut asupra sa în vederea unei eventuale exonerări a răspunderii penale.
La data de 08.02.2017
Tribunalul Prahova a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Sicra Alexandru, Preda Constantin, Măgureanu Lucian Ionuţ şi Ocheşoiu Gicu pentru o perioadă de 30 de zile.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Constantin Ana: îi rog pe colegii mei indiferent de culoarea politică să facă un pas către dialog şi să terminăm odată cu acest război româno-român

Protestele de strada continua, iar în toata România este o stare de tensiune. Primarul oraşului Pucioasa, vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Constantin Ana a ieşit într-o conferinţa de presa şi a f[cut apel la dialog. Mai mult, social-democratul dâmboviţean, Constantin Ana a spus ca este inadmisibil ca România sa ajunga pe mâna […]