Delir şi nebunie în perioada interbelică (XV) De la Rudolf Valentino la Adolf Hitler

de Gilbert Guilleminault, coordonator
Cum s-a desfăşurat o parte din campanie? Uneori, a fost dramatică… Din acea noapte, unii oameni au murit. Carabinierii atacaţi de minţile înfierbântate, la Cremona, şi câteva detaşamente de comunişti, încolţite, la Bologna, au ucis aproape douăzeci de squadristi, viitorii martiri ai „revoluţiei”. în rest, nici o altă piedică nu s-a ivit, până acum, în calea defilării înarmate a fasciştilor.
Plecaţi din Pisa, din Perugia şi din valea râului Po, cele trei coloane trebuie să ajungă până la aproape patruzeci de kilometri de Roma, la Santa Marinella, Mon-terotondo şi Tivoli. Ajjunşi acolo, trebuie să aştepte… Totul trebuie să se desfăşoare conform înţelegerii unei manifestării de intimidare, mai puternică decât planul unei strategii de cucerire…
în ceea ce priveşte armele pe care le au fascişti, acestea nu sunt de ajuns pentru a lua cu asalt cazematele sau pentru a distruge cooperativele. Au mai multe bâte decât puşti, ceea ce nu este suficient. Mulţi dintre ţăranii veniţi de la munte, îmbrăcaţi cu cămaşa neagră, purtând grosolana manta de cioban, sunt înarmaţi doar cu pumnalul şi nodurosul baston folosit pentru mânarea trumelor. Câteva maşini blindate, pline cu trăgători ce se umflau în pene, stând chiar şi pe aripile autovehiculelor, câteva mitraliere fixate pe portbagajul micilor maşini de sport, toate acestea nu erau de ajuns împotriva soldaţilor ce se uitau la dotările fasciştilor ca la nişte jucării. în acea dimineaţă, aramata pregătise tunurile pe muntele Mario şi, în ţinută de război, supraveghea drumul din spatele barajelor de sârmă ghimpată, oprind înaintarea pe podurile de pe Tibru şi poarta San Giovanni.
Dar, toate acestea avuseseră loc dimineaţa… Acum, la ora după-amiezii, lucrurile stăteau altfel. Deja se ştia despre ce va fi vorba, la Tivoli unde cohortele de fascişti aşteptau. în apropiere, pe câmpul unde se organizase bâlciul, înainte de a mânca cu trei guri brânza şi salamul, bărbaţii se luaseră la întrecere, trăgând cu gloanţe adevărate, găurind acoperişul barăcilor şi caii din lemn ai caruselelor. Alături de standul de tir, alţi miliţieni se îngrămădesc, îmbrâncindu-se pentru a citi un afiş proaspăt lipit. Arătând cu degetul, citesc câteva fraze din textul oficial, bătându-şi joc de ceea ce era scris, în dialectul lor toscan:
„Câteva manifestări ilegale au avut loc în unele provincii ale Italiei pentru a împiedica buna desfăşurare legală a activităţii instituţiilor Statului. Confruntat cu aceste tentative de insurecţie, guvernul are obligaţia de a garanta menţinerea ordinii publice, cu orice preţ, folosind toate mijloacele necesare. Această îndatorire o va duce până la capăt, pentru a salva instituţiile libere.
Trăiască Italia!
Trăiască regele!”
Semnează: „Facta, Schanzer, Amen-dola, Taddei, Alessio, Bertone, Soleri, De Vito, Anile, Riccio, Bertini, Rossi, dello Sbarba, Fulci, Luciani.”
Râzând ironic, spunând cuvinte grosolane squadristi au întors spatele afişului. Unul dintre ei, purtând co cască ruginită cu ţepuşe, o Stahlhelm, culeasă din noroiul de la Piave, după înfrângerea austriecilor, se răzgândeşte, se întoarce şi smulge afişul, aruncându-l pe pământ. Apoi, cu ţeava carabinei, zgârie pe var cu care este dat zidul, litera ce rezumă gândirea sa: W
Prescurtat: Trăiască!. Viva il Duce ! Se înţelege de la sine: Trăiască învingătorul !
Cu toate acestea, Mussolini încă nu este sigur că va fi un învingător, aşa de tare îl frământă ceea ce aflase ieri. Dacă a dormit neîntors noaptea, asta se datora faptului că de când se ştia nimic nu-l putea împiedica să doarmă. Dormea fără vise în mijlocul înfrângerilor, răsfoia fără probleme, în timpul dezastrelor din jurul său…
Tradus din franceză de Mircea COTÂRŢĂ, special pentru toţi cei care au avut parte de profesori de istorie plafonaţi, plictisiţi de viaţă şi înăcriţi de eşecurile personale, uitând că predarea logică a adevărului istoric nefestivist înseamnă înţelegerea viitorului, prin recursul la trecutul nefardat. De asemenea, Mircea Cotărţă se ocupă cu tehnoredactarea cotidianului „Dămboviţa”, din ziua a 25-a a celei de a opta luni a anului 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

INFORMARE

INFORMAREAcestă informare este efectuată de către comuna Văleni Dâmboviţa, judeţul Dâmboviţa, tel/fax 0245243317, ce intenţionează să solicite de la Administraţia Bazinală de Apă Buzău – Ialomiţa, SGA Dâmboviţa, aviz de gospodărie a apelor pentru PLAN URBANISM GENERAL ŞI REGULAMENT LOCAL- COMUNA VĂLENI -DÂMBOVIŢA, din bazinul hidrografic Argeş.Acestă solicitare de aviz […]