Delir şi nebunie în perioada interbelică (LXVIII) De la Rudolf Valentino la Adolf Hitler

de Gilbert Guilleminault, coordonator_
La ora zece şi douăzeci de minute, un Cadillac negru, asemănător cu maşinile folosite de poliţie, se opreşte în faţa imobilului, blocând intrarea. Cinci bărbaţi coboară: trei poliţişti în uniformă şi doi civili. Cu revolverele în mână, alergând, cei trei poliţişti intră în
garaj.
” – Sus mâinile…”
Gangsterii execută ordinul. La ce bun să se opună? Cu poliţia din Chicago, până la urmă te poţi înţelege şi totul se termină cu bine, toată lumea fiind mulţumită.
” – înşiraţi-vă cu faţa la perete.”
Cei şapte se supun, întorcându-se cu faţa la peretele din partea din fund a garajului. Doctorul Schwimmer are în gură o scobitoare. Nimeni nu-i vede pe cei doi civili ce intră, fără să facă zgomot, în garaj. Unul dintre ei are o mitralieră Thompson cu o bandă de o sută de cartuşe de 45. Imediat deschide focul. Cei şapte gangsteri se prăbuşesc, tăiaţi în două de rafală. Al doilea civil se apropie, având o puşcă „tăiată” cu ţeavă dublă şi trage în spatele fiecărei victime o încărcătură dublă, fără să rateze ţinta.
Zgomotul împuşcăturilor au speriat cartierul. Unii oameni au ieşit la fereastră pentru a vedea ce se întâmplă, alţii au ieşit pe trotuarul de peate drum de garaj. Cu braţele ridicate, ies din garaj cei doi civili în impermeabile, urmaţi de cei trei poliţişti ce ţin revolverele în spatele lor. Mulţimea începe să-i aplaude pe poliţişti. Nu prea des vezi poliţia arestând aşa de repede gangsteri. Ceo cinci bărbaţi intră în Cadillacul ce demarează imediat, în viteză.
Nouăzeci de minute mai târziu, un şofer de camion, cu faţa palidă, speriat la culme, cu ochii ieşiţi din orbite, iese din garaj. Agită braţele.
Urlă:
” – Garajul este plin de cadavre. Nu mai este niciun om în viaţă.”
Poliţia, cea adevărată, soseşte. Poliţişti sunt îngroziţi de măcelul ce a avut loc. Doar Frank mai respiră cât de cât, dar nu pare să aibă şanse mari de supravieţuire. Are paisprezece răni, unele dintre ele, mari cât pumnul. Un sergent îl cunoaşte pe Frank, se apleacă deasupra lui.
” – Cine a tras în voi, Frank? – Nimeni, murmură Frank Gusemberg.

 • Din ce organizaţie fac parte cei ce au tras în voi?
 • Nu ştiu. Era aşa de întuneric când s-a întâmplat totul, sergent… „
  A doua zi, George Bug Moran se prezintă la poliţie, declarându-i şerifului Russel ce conduce ancheta:
  ” – Mark, Newberry şi cu mine am sosit târziu la garaj. Am văzut un Cadillac al poliţiei oprit în faţa intrării. Imediat am făcut cale întoarsă.
 • Cine a fost în stare să comită un asemenea masacru?
 • Al Capone, spune Moran. îmi vrea pielea.
 • Atunci, de ce nu a aşteptat ca să sosiţi şi voi?
 • Al Weinshank seamănă mult cu mine ca aspect. Cred că ne-a confundat.”
  Doamn Michael Doody, o bătrână de modă veche, ce

închiriează camere în clădirea cu bumărul 2119 de pe strada North Clark, depune mărturie. De opt zile a avut doi chiriaşi noi, ce au dispărut fără urmă, în dimineaţa comiterii crimei.
I se arată fotografii. Uitându-se la ele, îi recunoaşte pe Harry şi Phil Keywel, doi asasini profesionişti ce aparţin asociaţiei Purple, asociaţie criminală ce operează, în general, în Detroit şi New Orleans. Anchetatorii se orientează spre aceste două oraşe. în Saint Louis se descoperă existenţa unui oarecare Joseph Lolordo, al cărui frate Pasqualino, prieten cu Capone, a fost ucis de oamenii lui Moran.
Lolordo a fugit. Nu se ştie unde stă pitit, dar au fost descoperiţi prietenii lui: Burns şi Ray.
” – Unde eraţi în data de 14 februarie?

 • în Chicago.
 • Ce-aţi făcut, în Chicago?
 • Am vizitat nişte prieteni.
 • Ce prieteni?
 • Scalise, Anselmi şi Mc Gurn.” Cu alte cuvinte cei mai importanţi
  pistolari ai lui Al Capone. Sunt arestaţi pentru interogatoriu, dar după depunerea unei cauţiuni de cincizeci de mii de dolari pentru fiecare, sunt imediat eliberaţi. în plus, attor-ney-ul Illinois emite, în ceea ce-i priveşte pe cei trei, o hotărâre de „nolle prosequi”, ceea ce în jurispru-denţa americană înseamnă nu numai că niciunul dintre ei nu va mai fi urmărit, dar nimeni nu va mai putea să-i aresteze şi să-i interogheze.
  ” – Niciodată până acum Al Capone n-a fost aşa de puternic, a declarat presei şeriful Russel. Ar trebui să-i arestăm pe toţi: poliţişti, judecători şi gangsteri.”
  Russel se înşeală. Deja Al Capone a intrat în zona declinului. Are treizeci de ani, dar oricine îl vede îi dă cincizeci. La prima vedere pare invulnerabil, dar niciodată ca până acum, puterea sa nu a fost aşa de puternic ameninţată, deoarece duşmanii săi au devenit tot mai numeroşi. Pe termen lung, teroarea declanştă de el a stimulat nevoia de răzbunare, iar corupţia practicată de el nu a făcut altceva decât să crească în intensitater sentimentul de ură a celor corupţi. Mai ales că, cei deveniţi bogaţi, prin grija lui Al Capone, nu-şi mai doresc decât un singur lucru: să nu se afle cauza îmbogăţirii lor, iar cel ce i-a îmbogăţit să dispară definitiv, fără urmă, deoarece pretenţiile lui devin tot mai periculoase pentru libertatea
  lor.
  Super-capitalistul crimei organizate, inventatorul unui sistem economic de tip Taylor, folosit pentru exploatarea viciilor oamenilor, Al Capone, nu va putea scăpa de efectele crizei economice ce se profilează la orizont. Să nu uităm că suntem în anul 1929…
  Tradus din franceză de Mircea COTÂRŢĂ, special pentru toţi cei care au avut parte de profesori de istorie plafonaţi, plictisiţi de viaţă şi înăcriţi de eşecurile personale, uitând că predarea logică a adevărului istoric nefestivist înseamnă înţelegera viitorului prin recursul la trecutul nefardat. De asemenea, Mircea Cotârţă se ocupă cu tehnoredactarea cotidianului „Dâmboviţa” din ziua a 25-a a celei de a opta luni a anului 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dâmboviţa se menţine pe un trend destul de crescut privind infectările cu COVID-19

In ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Dâmboviţa au fost confirmate 205 noi cazuri de COVlD-19. Până ieri, 12 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 334.236 de cazuri de persoane infectate cu noul coron-avirus (COVID – 19).224.916 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.In urma testelor efectuate la nivel naţional, […]