Delegaţia Comisiei Europene a fost în vizită la Palatul Brâncovenesc Potlogi

O delegaţie a Comisiei Europene, condusă de Kostas Niafas, a efectuat alături de reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia o vizită în localitatea Potlogi, prilej cu care a fost organizată o conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost prezentat stadiul de implementare a Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 la nivelul regiunii. Evenimentul a avut loc în urma întâlnirii Comitetului de Monitorizare, organizat, la Piteşti, în data de 4 iulie 2019.
Totodată, în prezenţa directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Alexandru Oprea, a vicepreşedinţilor Luciana Cristea şi Alin Manole, a europarlamentarului Rovana Plumb, a şefului Serviciului Gestionare Program din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Luiza Radu, a parlamentarilor de Dâmboviţa şi a consilierilor locali şi judeţeni, au fost semnate 5 contracte de finanţare pentru proiecte ce vor fi realizate în localităţile Bezdead, Răcari, Vişina, Nucet şi Moreni.
Pentru Bezdead, s-a semnat proiectul „Desfiinţare parţială, extindere, reabilitare, modernizare şi dotare Şcoala Gimnazială „Grigore Rădulescu”, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 10 „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”, prioritatea de investiţii 10.1 „Investiţiile în educaţie şi formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare”, operaţiunea „Creşterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului”. Valoarea totală a proiectului este de 9.402.041,78 lei.
Pentru Răcari, s-a semnat un proiect în valoare totală de 1.462.954,46 lei, pentru „Elaborarea documentaţiei pentru autorizarea execuţiei lucrărilor de construcţii privind reabilitarea termică a blocului „A”, blocului „B” şi blocului „C”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 -2020, axa prioritară 3 „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”.
În ceea ce priveşte Comuna Vişina, s-a semnat proiectul „Modernizare, extindere şi dotare grădiniţă cu două săli de clasă program normal, în sat Izvoru, Comuna Vişina, Judeţul Dâmboviţa”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 -2020, axa prioritară 10 „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”, prioritatea de investiţii 10.1 „Investiţiile în educaţie şi formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare”, în valoare de 1.394.053,10 lei.
Comuna Nucet a semnat contractul „Înfiinţare grădiniţă satul Nucet, Judeţul Dâmboviţa” Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 10 „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”, prioritatea de investiţii 10.1 „Investiţiile în educaţie şi formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare”. Proiectul are o valoare totală de 2.202.888,08 lei.
Pentru Municipiul Moreni, a fost semnat proiectul „Modernizarea, extinderea şi echiparea grădiniţei cu program prelungit nr. 4”, un proiect în valoare totală de 6.664.140,97 lei, din care 4,9 milioane lei sunt alocaţi prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar aproximativ 752.000 lei – de la bugetul naţional.
Cu acest prilej, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa le-a mulţumit reprezentanţilor Comisiei Europene pentru vizita efectuată în judeţul nostru: „Am avut onoarea să fim gazda Comitetului de Monitorizare a Programului, în cadrul căruia s-au discutat lucruri importante despre actualul POR. Pe lângă analiza stadiului programului, s-au luat hotărâri importante despre actualul program şi, evident, despre programul care va începe. Am profitat de această şedinţă a Comitetului de Monitorizare, care a avut loc în Regiunea Sud Muntenia, la Piteşti, pentru a face invitaţia de a vizita şi Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Le mulţumesc pentru prezenţă domnului Liviu Muşat, director al ADR Sud Muntenia, doamnei Rovana Plumb, fost ministru al fondurilor europene, celorlalţi parlamentari prezenţi.”
De asemenea, europarlamentarul Rovana Plumb a subliniat importanţa accesării de fonduri europene: „Faptul că educaţia este prioritară la nivelul Guvernului este demonstrat, astăzi, prin proiectele care se vor semna, pentru că, într-adevăr, atât şcolile noastre, cât şi grădiniţele din România, au nevoie de finanţare astfel încât ele să corespundă standardelor europene. Domnul preşedinte Oprea ne-a dat lista cu şcolile din Judeţul Dâmboviţa, în ceea ce priveşte dotarea la nivelul standardelor europene. Mai sunt 25 de şcoli; astăzi se semnează un contract pentru o şcoală, deci rămân 24, iar o parte dintre ele sunt prevăzute a fi finanţate prin fonduri europene şi, bineînţeles, de la bugetul de stat, astfel încât copiii noştri să beneficieze, în şcoli, de standarde europene în ceea ce priveşte activitatea pe care o desfăşoară.”
În încheiere, directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, Liviu Muşat, a adăugat: „Mulţumim pentru toate sfaturile pe care le-am primit de la partenerul nostru de nădejde, Comisia Europeană. Aceasta înseamnă că va trebui să ne axăm mai ales pe impulsionarea beneficiarilor, pentru a veni cu cereri de rambursare pentru anul acesta. Vă asigur că Judeţul Dâmboviţa, cu cele 1,5 miliarde lei – proiecte depuse, va fi un judeţ la care vom insista. Pe de altă parte, vom începe activitatea de planificare pentru perioada 2021 – 2027. Va trebui să pregătim din timp proiecte serioase, astfel încât începutul programului viitor să ne prindă cu proiecte cu un grad de maturitate considerabil, să putem să le depunem imediat ce programele vor fi lansate. Evident că acest lucru nu îl vom putea face singuri şi vom avea un parteneriat. Sunt optimist că alegerile europarlamentare, care au avut loc în vară, duc la Bruxelles o echipă de europarlamentari, care se vor bate astfel încât un număr cât mai mare proiecte să se bucure de susţinere.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

13 milioane de euro la dispoziţia grupurilor de producători

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a lansat o nouă sesiune de primire a cererilor de finanţare pentru înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor de producători în sectorul agricol şi în cel pomicol, prin submăsurile 9.1 şi prin 9.1a din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 -2020 (PNDR 2020). Sesiunea se desfăşoară […]